500.000-ti primjerak

[FOTO/VIDEO] Nissan LEAF slavi - 14,8 milijardi kilometara bez onečišćivanja zraka i korak bliže održivijem društvu

10.09.2020 u 08:42

Bionic
Reading

Automobil proizveden u Nissanovoj tvornici u britanskom Sunderlandu isporučen je kupcu u Norveškoj uoči Svjetskog dana električnih vozila

U okviru proslave Svjetskog dana električnih vozila, koji se od ove godine slavi 9.rujna, Nissan je proslavio proizvodnju 500.000-tog primjerka modela LEAF, prvog serijski proizvedenog potpuno električnog automobila. Više od pola milijuna primjeraka modela LEAF proizvedenih diljem svijeta svjedoči tome da kupci diljem svijeta dobro prihvaćaju to revolucionarno vozilo bez emisija.

Jubilej je ostvaren u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, gotovo desetljeće nakon što je započela prodaja prve generacije modela. U toj je tvornici od početka proizvodnje 2013. proizvedeno 175.000 primjeraka Leafa. Nissanova tvornica u Sunderlandu nastavlja proizvoditi LEAF u skladu s najstrožim standardima kako bi se osiguralo da svaki LEAF utjelovljuje inovacije i uzbuđenje i pritom ostvaruje napredak u području održive mobilnosti.

O 'Svjetskom danu EV'-a

Svjetski dan EV-a (World EV Day) je globalni pokret, dan proslave e-mobilnosti i dan za prelazak na održivi prijevoz s potrošačkim, poslovnim i političkim ishodima. U svojoj nastupnoj 2020. godini, Svjetski dan EV-a uglavnom je kampanja koju vode društveni mediji za angažiranje potrošača oko blagodati održivosti EV-a.

Svjetski dan EV-a surađuje sa svojim partnerima ili na stvaranju digitalnih kreativnih kampanja ili pruža alate i kanale za svoje partnere da rade na vlastitim kampanjama.

Nissan LEAF osvojio je brojne nagrade diljem svijeta, među kojima i nagradu za Europski automobil godine 2011., Svjetski automobil godine 2011. te Japanski automobil godine 2011. i 2012. No, ono što je najvažnije, osvojio je povjerenje stotina tisuća kupaca.

500.000-ti proizvedeni Nissan LEAF Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

S više od 14,8 milijardi prijeđenih kilometara bez onečišćivanja zraka od 2010. (prema Nissan Global Data Center-u na dan 26. kolovoza 2020.), vlasnici Leafa diljem svijeta spriječili su ispuštanje 2,4 milijarde kilograma emisija CO₂.

Tijekom nedavnog tzv. lockdowna, kvaliteta zraka popravila se diljem svijeta zahvaljujući smanjenju aktivnosti uslijed kojih se ispušta CO₂. Studije pokazuju da 68 posto Europljana podržava mjere kojima bi se spriječio povratak na prijašnje razine zagađenja zraka.

'Potrošači su tijekom lockdowna vidjeli koliko znače čišći zrak i manje zvučnog zagađenja', izjavila je Helen Perry, voditeljica razvoja električnih osobnih automobila i infrastrukture u Nissanu Europe. 'Sada više nego ikad žele poduzeti pozitivne korake prema održivijoj budućnosti, a Nissan snažno podupire njihove napore.'

Polamilijunti LEAF svoju je sretnu vlasnicu, Mariju Jansen, pronašao u Norveškoj.

'Suprug i ja oduševili smo se Leafom te smo ga 2018. odlučili kupiti', izjavila je Jansen. 'Jako smo uzbuđeni što smo postali vlasnici 500 000. Nissana LEAF. Većim dometom i naprednom tehnologijom savršeno ispunjava naše potrebe.'

LEAF kupcima nudi napredne tehnologije koje povećavaju sigurnost, udobnost i kontrolu u vožnji. Među njima su i nagrađivani ProPilot – sustav koji zahtjeva da vozač drži ruke na upravljaču i pogled na cesti, a koji omogućuje zaustavljanje i ponovno pokretanje automobila te ga zadržava unutar voznog traka – te papučica e-Pedal koja omogućuje vožnju uporabom jedne papučice.

Električna vozila jučer, danas, sutra

Električna vozila (EV) i infrastruktura potrebna za njihovo punjenje daleko su napredovali od ranih dana usvajanja EV-a. Domet vožnje električnih vozila povećao se sa medijana od 117 km u 2011. na 201 km u 2019., a očekivani domet će se u bliskoj budućnosti povećati višestruko.

Broj stanica za punjenje također se povećao s manje od jednog milijuna u 2014. na preko 7,3 milijuna punjača širom svijeta u 2020. To znači da je među vozačima električnih vozila manje straha da će biti 'nasukani' zbog nedostatka EV punionica. Razvijanje tehnologije EV baterija i rastuća nacionalna infrastruktura punjenja EV omogućuju vlasnicima EV da putuju dalje s većim osjećajem lakoće nego ikad prije.

Tehnologija dometa EV-a

Prije deset godina brinuli smo se koliko daleko EV mogu putovati s jednim punjenjem, gdje će se moći ponovno napuniti i koliko će im trebati vremena za punjenje. Srećom, svaka se od ovih briga riješila novom tehnologijom u električnim vozilima i u infrastrukturi za punjenje.

Napredak tehnologija baterija i njihovih proizvodnih procesa pomogao je povećati prosječni raspon EV. Cijene baterija pale su kako bi električna vozila postala konkurentnija u odnosu na vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem (ICEV). Uz to, moderni EV-ovi imaju baterije koje mogu primati istosmjernu struju velike snage, što mnogim vozilima omogućuje postizanje do 96 km dometa u samo četiri minute brzog punjenja. Između punjenja kod kuće i dostupnih stanica na cesti, vlasništvo nad električnim vozilima vjerojatno može biti jednako ili prikladnije od ICEV-a.

Prosječni vlasnik automobila dnevno putuje manje (~ 50 km / dan) od čak i najnižeg dosega EV-a (93 km), a vlasnici mogu uštedjeti na vremenu i novcu punjenjem kod kuće ili na poslu. Punjenje preko noći kada su cijene električne energije niske i kada automobil nije u upotrebi u konačnici može uštedjeti na vremenu vožnje i troškovima goriva. Za prosječnog vlasnika automobila danas, punjenje kod kuće može zadovoljiti većinu vlasnikovih potreba za vožnjom.

  • +3
500.000-ti proizvedeni Nissan LEAF Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan