SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Lotus predstavio Eletre, prvi električni hiperSUV na svijetu

30.03.2022 u 08:18

Bionic
Reading

Ovo je prvi od tri nova Lotusova lifestyle električna vozila u sljedeće četiri godine, s jezikom dizajna inspiriranim prvim britanskim EV hiperautomobilom na svijetu, nagrađivanim modelom Lotus Evija

Britanski Lotus je svijetu predstavio potpuno novi i potpuno električni Lotus Eletre, upečatljiv i progresivan HyperSUV – prvi u novoj vrsti potpuno električnih SUV-ova. Eletre preuzima temeljna načela i Lotusov DNK iz više od 70 godina dizajna i inženjeringa sportskih automobila, razvijajući ih u poželjan potpuno novi životni automobil za sljedeću generaciju kupaca Lotusa. Time je trajna transformacija Lotusa u uistinu globalnu marku automobila s performansama jučer dosegla svoju najznačajniju prekretnicu do sada.

Poznata stručnost tvrtke u područjima vožnje i upravljanja, držanja i optimizirane aerodinamike pažljivo je i s poštovanjem evoluirala. Eletre preuzima srce i dušu najnovijeg Lotusovog sportskog automobila – Emire – i revolucionarne aero performanse potpuno električnog hiperautomobila Evija, te ih reinterpretira kao Hyper-SUV.

Lotus predstavio Eletre, prvi električni hiper-SUV na svijetu Izvor: Promo fotografije / Autor: Lotus

Prvi lifestyle EV

Do prije dva dana poznat samo po svom Lotus kodnom nazivu, Type 132, Eletre je prema proizvođaču 'globalno relevantan proizvod, blistava aureola održive mobilnosti za svjetsku publiku. Utjelovljujući emocije, inteligenciju i prestiž, proširuje doseg Lotus imena, značke i renomiranih vozačkih angažmana na novu publiku'.

Odvažna nova dimenzija Lotusovog portfelja izvedbenih automobila, Eletre donosi značajan broj prvih za Lotus – prvi serijski automobil s pet vrata, prvi model izvan segmenata sportskih automobila, prvi lifestyle EV, najpovezaniji Lotus ikada. Pa ipak, ostaje pravi Lotus, prekrasan automobil 'izrezbaren zrakom', prepun pionirske tehnologije, istinske sportske izvedbe i jednostavnosti namjene, dizajniran i razvijen od strane strastvenog i globalnog tima. Lotus Eletre je, barem iz onoga što možemo vidjeti, živ karakterom i osobnošću.

Domet do 600 km

Eletre ima pogon na sva četiri kotača (4WD), ima bateriju kapaciteta preko 100 kWh i snagu od 600 KS. Punjač od 350 kW osigurava domet od 400 km za samo 20 minuta. Ciljani maksimalni WLTP domet vožnje automobila je oko 600 km. Također dolazi sa standardnom mogućnošću prihvaćanja 22 kW AC punjenja što, gdje je dostupno, skraćuje vrijeme punjenja. Krajnja brzina mu je oko 260 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod 3,0 s.

Eletre je prema dimenzijama gotovo jednak kao i Lamborghini Urus: dug je 5103 mm, širok 2135 mm i visok 1630 mm, ali je prostraniji zahvaljujući dugom međuosovinskom razmaku od 3019 mm. Stoga je veliki automobil koji zadovoljava potražnju u Kini i SAD-u (dva ključna tržišta), iako je Lotus također uvjeren u snažno prihvaćanje u kontinentalnoj Europi i Velikoj Britaniji.

  • +26
Lotus Eletre Izvor: Promo fotografije / Autor: Lotus

Tehnologija uključuje najnapredniji paket aktivne aerodinamike na bilo kojem serijskom SUV-u i inteligentne tehnologije vožnje kao što je prvi na svijetu sustav za detekciju svjetla i rangiranje (LIDAR) u serijskom automobilu. Dodajte dinamični slijed hodanja koji pruža trenutak kazališta svaki put kada vozač priđe automobilu, i jasno je da Eletre daje jednostavnu izjavu - ovo je ponovno izumljen Lotus, rođenje nove ikone u Lotusovoj paleti modela.

Matt Windle, izvršni direktor, Lotus Cars, je komentirao: 'Eletre je hrabar i revolucionaran novi automobil, koji ispunjava našu predanost da Lotus premjestimo u potpuno nove automobilske segmente dok proširujemo našu globalnu privlačnost i dostupnost.

Ovo je važna točka u našoj povijesti i jasan signal naše stalne želje za transformacijom našeg poslovanja. To je pravi Lotus, a mi smo uvjereni da će oduševiti kupce automobila s performansama i ponuditi posebnu alternativu etabliranim igračima u segmentu. Eletre ima dušu Lotusa i upotrebljivost SUV-a. Uz sportski automobil Emira, ovo je savršena garaža za dva automobila iz Lotusa.'

Qingfeng Feng, izvršni direktor, Group Lotus, je dodao: 'Eletre, naš Hyper-SUV, novi je automobil s performansama ikone marke automobila s performansama i svidjet će se neovisnim i avanturističkim entuzijastima vožnje – onima koji vole uzbuđenje vožnje. To je jedinstvena kombinacija lijepog dizajna, iznimnih dinamičkih performansi i svakodnevne upotrebljivosti, za one koji se usude gledati dalje od konvencionalnog, i označava prekretnicu za naše poslovanje i brend.'

Proizvodnja u Kini

Eletre je prvo u novoj ponudi električnih vozila vrhunskih životnih performansi koja će se proizvoditi u potpuno novom, najsuvremenijem proizvodnom pogonu u Wuhanu u Kini. Automobil je 'Rođenjem Britanac, odgajan globalno', s dizajnom koji vodi Ujedinjeno Kraljevstvo, podržan suradnjom s timovima u Kini, Švedskoj i Njemačkoj. Cjelokupni dizajn eksterijera i interijera vodio je međunarodni tim sa sjedištem u Lotus Tech Creative Centru (LTCC) u Warwickshireu, Velika Britanija.

Eletre je izgrađen na Lotusovoj potpuno novoj i vrlo svestranoj električnoj premium arhitekturi (EPA). Dizajn niske do zemlje znači izvanrednu upravljivost, a EPA se lako može prilagoditi kako bi se prilagodio veličinama baterija C+ do E+ klase vozila, motora, rasporeda komponenti i inteligentnih tehnologija vožnje.

Platforma će biti osnova za potpuno novu ponudu električnih vozila premium lifestyle performansi iz Lotusa. Predvođeni Eletreom, ovi će automobili katapultirati Lotus u novu eru većih maloprodajnih količina i značajnih prihoda.

Lotus Eletre sada je u prodaji na globalnim tržištima, a prve isporuke kupcima počinju 2023. godine u Kini, Velikoj Britaniji i Europi. Lotus je obznanio i početnu cijenu od ispod 100.000 funti (118.000 eur).