POVRATAK LEGENDE

[FOTO/VIDEO] Lada Niva Red Legend stigla na cilj relija Dakar 2022: Uskoro i službena momčad Lada Sport?

29.01.2022 u 16:13

Bionic
Reading

14. siječnja u Saudijskoj Arabiji Niva Red Legend Team, privatni tim iz Švicarske pod pokroviteljstvom marke Lada, uspješno je završio u klasičnoj kategoriji poznatog reli maratona Dakar 2022

Klasični SUV Lada Niva, odnosno VAZ-2121, se ove godine utrkivao u novoj kategoriji Dakar Classic. Napravljen je posebno za automobile koji su sudjelovali na utrkama prije 2000. godine.

Pilot tima Mario Jacober je pronašao terenac Ladu Nivu iz 1984. i kupio ga u Novosibirsku u Rusiji u posjetu rodbini svoje supruge. Tamo je automobil pripremljen i preuređen u onaj za rally raid. Glavne promjene ticale su se karoserije automobila, unutrašnjosti, sustava hlađenja motora, dok su sam motor, prijenos, ovjes i kočioni sustav automobila ostali standardni.

Zajedno s markom Lada, naziv Niva Red Legend i identitet razvijeni su u duhu 80-ih godina dvadesetog stoljeća, kada je Lada Niva aktivno sudjelovala u rally-raid utrkama. Tim je stigao na cilj pod startnim brojem '763' - ista brojka je automobilski indeks Samarske regije, u čast legendarnog mjesta nastanka automobila.

Lada Niva Red Legend stigla na cilj relija Dakar 2022 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Niva Red Legend Team

I Mario Jakober i Sladan Miljić (kopilot tima) visoko su cijenili pouzdanost automobila. Niva Legenda uspješno se nosila s pijeskom, kamenjem, asfaltom i opasnim off-roadom u uvjetima velikih vrućina i obilnih kiša. Tijekom prolaska rute, tim se nikada nije suočio s ozbiljnim kvarovima na stazi.

'Prešli smo dug put: od odluke da sudjelujemo na reliju Dakar 2022 prošle zime do našeg trijumfalnog cilja na legendarnom reli maratonu! Naš tim je uspio ostvariti svoj san i pobijediti izazov. Uostalom, u Dakaru nije glavna stvar čak ni osvojiti ga i zauzeti postolje, nego doći do cilja. I puno dugujemo našoj Ladi Nivi. Zahvaljujemo na podršci svim našim partnerima i, naravno, našim obiteljima,' iznio je svoje dojmove Mario Jakober, pilot Niva Red Legend Teama.

Službena momčad?

'Bila je to uistinu intenzivna i uzbudljiva utrka. Uski kanjoni, pješčane dine, oštro kamenje uspjeli su zagolicati živce svim navijačima i donijeti veliki teret za momčad. Moj pljesak profesionalnom umijeću pilota Niva Red Legend Teama i, naravno, našem legendarnom SUV-u. Hvala na prekrasnoj utrci i impresivnom završetku. Iskreno se nadam da ćemo u sljedećim sezonama Dakar Rallya upoznati još reli timova koji voze legendarnu Niva Legendu, a jednog dana možda i službenu momčad Lada Sport. Ostanite s nama za daljnje vijesti', komentirao je Nicolas Maure, predsjednik AVTOVAZ-a.