VELIKI POVRATAK

[FOTO/VIDEO] General Motors se vraća u Europu! Američki automobilski div stiže s potpuno električnim modelima Cadillac, Chevrolet i Hummer

29.07.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon pet godina izbivanja s europskog tržišta GM je prošle godine osnovao novu europsku podružnicu i trenutno se priprema za povratak s potpuno električnom linijom modela

General Motors se priprema za povratak na europsko tržište s nizom električnih vozila, a očekuje se da će novi SUV Cadillac Lyriq prednjačiti. Ovu vijest donosi uvijek dobro obaviješteni britanski Autocar. Da podsjetimo, General Motors ili GM iz Detroita (SAD) je osnovan 1908. godine, a u svom portfelju automobislkih marki ima: Buick, Cadillac, Chevrolet te GMC (u čijem je sastavu ponovno pokrenuta marka legendarnih terenaca Hummer, koji sada dolazi isključivo kao električno vozilo). Na listi najvećih proizvođača automobila GM se 2021. prema prihodima smjestio na šesto mjesto, iza Toyote na prvom mjestu, Volkswagena, Daimlera, Forda i Honde.

Američki se div u biti povukao iz Europe i Ujedinjenog Kraljevstva nakon prodaje Opela i Vauxhalla PSA Grupi 2017., zadržavši samo ograničen uvoz za Cadillac i Chevrolet Corvette. Međutim, prošle je godine osnovao novu europsku podružnicu i trenutno se priprema za povratak s potpuno električnom linijom. Očekuje se da će njegov plan biti objavljen početkom sljedeće godine.

Iako nije želio govoriti o ciljevima ili očekivanim količinama prodaje, šef GM-a Europe Mahmoud Samara rekao je da smo 'vrlo uvjereni da ćemo biti značajan igrač' na tržištu. GM se obvezao imati potpuno električnu ponudu diljem svijeta do 2035. godine i uložio je velika sredstva u razvoj nove Ultium EV platforme koja podupire Cadillac Lyriq, GMC Hummer EV i druga vozila.

Samara je rekao da je brzo usvajanje električnih vozila u Velikoj Britaniji i Europi u usporedbi sa SAD-om bio ključni čimbenik u odluci GM-a da se vrati. Dodao je: 'Uz ono što kupci u Europi trebaju i što smo učinili da transformiramo našu tvrtku, smatramo da je ovo jedinstvena prilika za nas.'

Prethodni GM-ovi napori u Europi uključivali su različite europske marke, ali ovaj put namjerava iskoristiti svoj postojeći portfelj američkih marki. Iako GM ne želi dati pojedinosti, Cadillac će vjerojatno prednjačiti sa svojim novim konkurentom njemačkom Audi E-tronu. Izvješća također sugeriraju da bi novi Hummer ovdje mogao biti ponuđen u ograničenom broju.

  • +6
General Motors se vraća u Europu Izvor: Promo fotografije / Autor: Chevrolet

Samara je dodao: 'Chevrolet je globalna marka, Cadillac je globalna marka, Hummer je globalna marka, tako da imamo globalne marke koje odgovaraju svrsi. Ono što je tako lijepo kod prelaska na električna vozila je fleksibilnost koju možemo pružiti s tim platformama. Bit će prikladne za svoju svrhu u Europi.'

Cadillac Project GTP Hypercar Izvor: Promo fotografije / Autor: Cadillac

Naime, Cadillac će se vratiti u motorsport 2023. s LMDh trkaćim vozilom za utrke izdržljivosti koje će se natjecati na '24 sata Le Mansa', što mu daje alat visokog profila za jačanje globalnog profila.

Samara je rekao da je GM Europe dobio zadatak djelovati kao brzi start-up, napominjući da će mu nedostatak naslijeđenog ICE (motori s unutarnjim izgaranjem) odjela u Europi omogućiti da lakše progura svoja električna vozila. To bi moglo uključivati ​​GM-ovu upotrebu odgovarajućeg maloprodajnog modela samo online putem – slično Tesli, Polestaru i Genesisu – koji bi omogućio povrat bez značajnih ulaganja u prodajnu mrežu.

GM-ove europske ambicije također nisu ograničene samo na prodaju automobila: također je spreman ponuditi proizvode i usluge pod svojim novim brendom Brightdrop za 'last-mile-delivery' dostavu.