facelift

[FOTO/VIDEO] BMW predstavio osvježene X3 i X4; Moderna pogonska tehnologija i jasnija struktura proizvoda

11.06.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Svjetska premijera ova dva modela bi trebala biti na salonu automobila u Chengduu u Kini ( 27. kolovoza do 5. rujna), dok će se europska premijera održati na IAA u Münchenu (7. do 12. rujna)

Sportskiji, moderniji i digitalniji. Ovako bi se u najkraćim crtama mogli opisati osvježeni modeli BMW X3 i BMW X4. Za drugu fazu ciklusa modela, BMW je ažurirao svoje BMW X3 Sports Activity Vehicle (SAV) i BMW X4 Sports Activity Coupé (SAC) novim izgledom, poboljšanom opremom i strukturom asortimana koja je optimizirana za kupce.

Redizajnirani prednji dio i revidirani stražnji dio daju još jasniji naglasak robusnom terenskom izgledu i sportskom izgledu treće generacije BMW-a X3. Njegov coupé kolega, druga generacija BMW-a X4, ima novi prednji kraj, dodaje vlastiti naglasak s ekskluzivnom mrežicom prednje BWM 'bubreg' maske i nudi posebno dinamičan stražnji kraj. Osvježenje je zaokruženo modernim interijerom s novim značajkama opreme i ažuriranim infotainmentom. BMW M GmbH također istovremeno nadograđuje M modele BMW X3 i BMW X4.

Moderna pogonska tehnologija i jasnija struktura proizvoda

Uvođenje blage hibridne tehnologije s 48-voltnim starter/generatorom, sada također sa svim benzinskim motorima, osigurava širok portfelj pogona na vrhu tehnologije. Tu spadaju BMW X3 xDrive30e i, na vrhu ponude, posebno benzinski i dizelski modeli visokih performansi tvrtke BMW M GmbH.

BMW X3 facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

U Njemačkoj su svi BMW X3 i BMW X4 standardno opremljeni sustavom pogona na sve kotače BMW xDrive. Nova struktura raspona osigurava veći fokus na sportski izgled i 'X-nost', kao i povećanu preglednost namjernim smanjenjem. Sportski paket M i poznate M varijante dostupni su kao alternativa standardnoj opremi obogaćenoj visokokvalitetnim X elementima. Lansiranje na tržište započet će u ljeto 2021. godine, nakon početka proizvodnje u tvornici Spartanburg (SAD) u kolovozu 2021. Svjetska premijera novog BMW X3 i novog BMW X4 trebala bi biti na salonu automobila u Chengduu u Kini ( 27. kolovoza do 5. rujna), dok će se europska premijera održati na IAA u Münchenu (7. do 12. rujna).

BMW X3 s klasičnim X elementima i sportskim genima

Novi BMW X3 ima moderniji izgled koji prenosi snažniju prisutnost, s promjenama dizajna na prednjoj i stražnjoj strani te naglaskom na klasične X-elemente. BMW bubreg rešetka i farovi redizajnirani su zajedno s prednjom pregačom i stražnjim odbojnikom, dok je nova grafika primijenjena na stražnja svjetla. Kvalitetni X elementi kao što su zaštita donjeg dijela i specifične bočne suknje u stilu prethodne X linije već su standardni. Sportski geni SAV vozila podvučeni su M sportskim paketom i BMW-om X3 M40i i BMW X3 M40d.

Nova BMW bubreg rešetka i ravniji farovi

S redizajniranom BMW-ovom rešetkom, svjetlima koja su ravnija oko deset milimetara i novom prednjom pregačom, BMW X3 izgleda gotovo poput novog vozila. Upečatljivijeg oblika, posebno u gornjem dijelu, BMW-ova rešetka veća je nego prije i sada sadrži jednodjelni okvir. Crna traka u kojoj je postavljen iCam ako je ugrađen osigurava vizualno odvajanje rešetke. Prednja svjetla standardno imaju potpuno LED tehnologiju. Uz opcionalna prilagodljiva LED svjetla s Matrix funkcijom, gdje nepovoljno vremensko svjetlo preuzima funkciju prethodno odvojenih svjetala za maglu, BMW Laser Light s dometom do 650 metara sada je dostupan i kao dodatna oprema.

Redizajnirana prednja i stražnja pregača

Ispod farova, vertikalni usisnici zraka uokviruju prednji odbojnik u trokutastoj interpretaciji. U novoj prednjoj pregači napete i obimne površine u boji karoserije i robusna zaštita donjeg dijela pojačavaju prisutnost i visokokvalitetnu auru SAV-a. BMW X3 xDrive30e s plug-in hibridnim pogonom također ima amblem 'elektrificirano i' na prednjem blatobranu, dok dodatni plavi prsten krasi sve BMW logotipe na ovoj verziji motora, uključujući one na poklopcima glavčine kotača.

Stražnji dio novog BMW-a X3 nudi veću preglednost kao rezultat različitih mjera. Crni obrub daje stražnjim LED svjetlima precizniji izgled, dok grafika užeg svjetla sada uključuje trodimenzionalno oblikovanu konturu klešta i vodoravne pokazivače smjera integrirane u filigranskom stilu. Naglasak na vodoravnim crtama, na primjer u udubljenom području na donjem kraju vrata prtljažnika, pridonosi urednom dojmu straga. Novo dizajnirana i detaljno obojana zaštita donjeg dijela pruža snažnu završnu obradu ceste. Novi ugradbeni elementi ispušnih cijevi slobodnog oblika veći su i sportskiji, pružajući snažniju prisutnost.

  • +55
BMW X3 i X4 facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

M sportski paket sa specifičnim vanjskim detaljima

Sportski paket M daje BMW-u X3 sportskiju orijentaciju. Specifična prednja pregača sadrži znatno veće ulaze za zrak i umetke izrađene u crnoj boji visokog sjaja, kao i izraženije zračne zavjese. Grafika prozora, krovne ograde i BMW bubrežni okvir i šipke opcionalno su dostupni u crnoj boji visokog sjaja.

Sportski stražnji odbojnik uključuje upečatljiviji difuzor dovršen u Dark Shadow-u, zajedno s dvije dodatne bočne ploče zračnih zavjesa u crnoj boji visokog sjaja. Standardna oprema uključuje novi 19-colni aluminijski naplatak Y-Spoke 887M u Midnight Grey Bicolor sivoj dvobojnoj boji s gumama 245/50R19. Dodatni kotači od 20 i 21 cola dostupni su kao opcija, kao i sportske M kočnice s plavim ili crvenim čeljustima.

Daljnje M oznake na automobilima M Performance

Daljnju vizualnu diferencijaciju nude BMW X3 M40i i BMW X3 M40d, koji pokazuju svoju pripadnost portfelju BMW M GmbH s određenom BMW M bubreg maskom. Uz kromirani okvir, nosi tipične M dvostruke rešetke u crnoj boji visokog sjaja i s M logotipom. Iako se sprijeda i straga nalaze iste pregače kao u M sportskom paketu, aerodinamički optimizirani M vanjski retrovizori u crnoj boji visokog sjaja, obloge ispušne cijevi slobodnog oblika u crnom kromu i upečatljiv dizajn s 'Two Teeth' osebujan izgled. BMW X3 M40i i BMW X3 M40d standardno su opremljeni 20-colnim M naplatcima od lakih legura s dvostrukim krakom 699M u Orbit sivoj boji s mješovitim gumama 245/45R20 sprijeda i 275/40R20 straga. Kao dodatna oprema, ovi su kotači dostupni u Jet crnoj boji, dok ostale ekskluzivne opcije uključuju 21-colne M naplatke od lakih legura s dvostrukom krakom 718M u Jet crnoj boji.

BMW mrežasta bubreg rešetka kao ekskluzivna značajka BMW-a X4

BMW X4 ima novi prednji kraj BMW-a X3, ali dodaje ekskluzivnu prepoznatljivu značajku u obliku mrežaste bubreg rešetke poznate od ostalih BMW-ovih sportskih modela. U usporedbi s BMW-om X3, prilagodljiva LED svjetla s funkcijom Matrix već su standardna, dok je BMW lasersko svjetlo, koje je posebno svjetlosno intenzivno i ima velik domet, također dostupno kao opcija za BMW X4. Sa ravnim potpuno LED stražnjim svjetlima koja naglašavaju širinu vozila i upečatljivo strše iz karoserije u svom trodimenzionalnom dizajnu, stražnji dio sada ima još jasniji oblik u reviziji BMW X4. Nova stražnja pregača urednijeg je izgleda, s povećanim udjelom obojene površine i svjetala koji su sada postavljeni okomito i niže u braniku. Široke obloge ispušnog kanala slobodne forme odgovaraju vodoravnim linijama gornjeg dijela.

BMW X4 facelift Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Oznake BMW M za BMW X4 M40i i BMW X4 M40d

BMW X4 M40i i BMW X4 M40d temelje se na izgledu i standardnoj opremi odgovarajućih modela X3 i, poput ovih, nose tipične oznake BMW M poput specifičnog BMW M bubreg s kromiranim okvirom, dvostruke šipke za bubrege u crnoj boji visokog sjaja i M logotipu, kao i aerodinamički optimizirana vanjska ogledala M u crnoj boji visokog sjaja. Stražnja pregača s umetkom u obliku nakovnja dopunjena je oblogom zračne zavjese u crnoj boji visokog sjaja. Analogni BMW-u X3 M40i i BMW-u X3 M40d su i obloge ispušnih cijevi slobodnog oblika u crnom kromu s dva 'zuba' i gumama.

Nakon redizajna jedanaest je završnih boja za BMW X3 i jedna ekskluzivno za BMW X4.

Značajno revidirana unutrašnjost

Osvježeni BMW X3 i BMW X4 usvajaju središnju konzolu trenutne BMW serije 4. Samostojeći, središnji upravljački zaslon s funkcijom dodira sada nudi dijagonalu zaslona od 10,25 inča kao standard u svim vozilima. Dostupna je i 12,3-inčna inačica zaslona osjetljivog na dodir. Značajno poboljšana standardna oprema sada uključuje i sportska sjedala s presvlakama iz nove generacije Sensatec u novom Ray zrnu i s perforiranim glavnim površinama sjedala, kao i automatsku kontrolu klime s 3-zonskom kontrolom.

Kako bi se postupak konfiguracije vozila kupcima učinio jasnijim i jednostavnijim, složenost linija opreme i opcionalnih dodataka namjerno je smanjena za 30 posto. Uz držač za čaše i amblem specifičan za pojedini model, na središnju konzolu smješten je novo dizajnirani upravljački otok s ručicom mjenjača, tipkama za sustav start/stop, električnom parkirnom kočnicom, kontrolom spuštanja s brda i raznim funkcijama doživljaja vožnje, kao i BMW kontroler.

Ovdje je smješten i gumb za pokretanje motora. Novi galvanski obloženi elementi na ventilacijskim otvorima dodaju dašak elegancije ističući vodoravne linije u unutrašnjosti. Dodatne funkcije nudi opcionalno dodatno ambijentalno svjetlo, koje sadrži konturno osvjetljenje iznad ukrasnih obloga na ploči s instrumentima i ambijentalno osvjetljenje koje nježno svijetli prema dolje ispod naglašenog obloga kako bi stvorilo posebno visokokvalitetnu, opuštajuću atmosferu u unutrašnjosti.

Hibridna tehnologija za sve motore

Novi BMW X3 i novi BMW X4 pokazuju sve veću elektrifikaciju modernom hibridnom tehnologijom u vezi sa svih sedam pogonskih sustava (dostupnih u Njemačkoj). Pored BMW-a X3 xDrive30e s plug-in hibridnim pogonom, koji se proizvodi od prosinca 2019. godine, svi 4-cilindrični i 6-cilindrični motori u dvije serije modela sada koriste 48-voltnu hibridnu tehnologiju.

Nakon što su tijekom 2020. godine tri dostupna dizelska motora pretvorena u blagi hibridni sustav, tri benzinska motora sada su također opremljena ovom tehnologijom, uključujući 48-voltni starter/generator, osiguravajući još bolje performanse vožnje s nižim potrošnja goriva i povećana udobnost u vožnji. Energija dobivena rekuperacijom i pohranjena u 48-voltnoj bateriji također se može koristiti za električno pojačanje od 8 kW (11 KS), uz opskrbu 12-voltne mreže na vozilu.

U ponudi su tri dizelska i tri benzinska motora

U Njemačkoj je dostupno sedam opcija pogona za novi BMW X3 i novi BMW X4, pokrivajući raspon snage od 184 KS (135 kW) do 360 KS (265 kW). Uključuju tri dizelska motora: sa 190 KS (140 kW) u BMW-u X3 xDrive20d i BMW X4 xDrive20d, sa 286 KS (210 kW) u BMW-u X3 xDrive30d i BMW X4 xDrive30d i sa 340 KS (250 kW) u BMW-u X3 M40d i BMW X4 M40d.

Modeli s benzinskim motorom su BMW X3 xDrive20i i BMW X4 xDrive20i sa 184 KS (135 kW), BMW X3 xDrive30i i BMW X4 xDrive30i sa 245 KS (180 kW) i BMW X3 M40i i BMW X4 M40i sa 360 KS (265 kW).

Plug-in hibrid s električnim dometom do 50 kilometara

Priključni hibridni model BMW X3 xDrive30e rezerviran je za SAV. Njegov sustav sastoji se od 4-cilindričnog benzinskog motora u kombinaciji s elektromotorom čija se snaga prenosi na sva četiri kotača. Njihova zajednička snaga sustava od 292 KS (215 kW) može se povećati do 41 KS (30 kW) privremenom upotrebom najveće snage električnog motora. Ima litij-ionsku visokonaponsku bateriju koja omogućuje domet do 50 kilometara.

8-stupanjski Steptronic mjenjač i BMW xDrive serijski

Sve inačice motora kombinirane su s 8-stupanjskim mjenjačima Steptronic posebno prilagođenim odgovarajućim karakteristikama motora. BMW X3 M40i, BMW X3 M40d i svi modeli BMW X4 imaju inače opcijski 8-stupanjski Steptronic Sport mjenjač, ​​uključujući polugice za ručno mijenjanje brzina i Launch Control kao standard. BMW xDrive pogon na sve kotače daje značajan doprinos svestranom sportskom štihu BMW-a X3 i BMW-a X4. Njegova precizna elektronička kontrola osigurava posebno sportsku raspodjelu snage koja je tipična za bavarsku marku. Njegova orijentacija prema stražnjim kotačima posebno dinamično skretanje čini posebno intenzivno iskustvo. Uz to, BMW xDrive optimizira stabilnost u vožnji i prianjanje na neravnom terenu.

Driving Assistant Professional dostupan je prvi put

Osvježavajući BMW X3 i BMW X4, BMW je reorganizirao i još jednom značajno proširio asortiman modernih sustava pomoći vozaču kako bi povećao i udobnost i sigurnost. Driving Assistant Professional, koji je prvi put dostupan kao opcija u ovim serijama modela, nudi vozaču udobno olakšanje i povećanu sigurnost u situacijama vožnje kada postoji svjesna želja za pomoći.

Pored Asistenta za vožnju, koji je također opcionalan, funkcije uključuju Active Cruise Control aktivni tempomat s poboljšanom funkcijom u gradu, upozorenje na križanje s dodatnom funkcijom gradske kočnice, pomoćnika za traku u nuždi i poboljšani asistent za vođenje/upravljanje trakom. 3D Assisted View potpomognuti prikaz vizualizacije okoliša na instrumentnoj ploči pruža pregled koji su sustavi asistencije Driving Assistant Professional pomoćni i koje funkcije nude. Parking pomoćnik Plus sada uključuje i pomoćni sustav za vožnju unatrag, koji pomaže u vraćanju dovršene crte unatrag. Još jedna nova značajka u BMW-u X3 i BMW-u X4 je opcijski BMW Drive Recorder koji snima videozapise oko vozila.

BMW Live Cockpit Plus sa 10,25-inčnim zaslonom standardno

Uz BMW Live Cockpit Plus kao standardnu ​​i inteligentnu mrežu, uključujući inovativne digitalne usluge temeljene na BMW-ovom operativnom sustavu 7, BMW X3 i BMW X4 sada nude posebno blisku interakciju između vozača i vozila. BMW Live Cockpit Plus uključuje operativni sustav iDrive s kontrolnim zaslonom koji je sada velik najmanje 10,25 inča i dodirnim kontrolerom, kao i instrument tablu u Black Panel izgledu s 5,1-inčnim zaslonom u boji u sredini. BMW Live Cockpit Plus može se nadopuniti opcijskim BMW Head-Up zaslonom. Kao dodatni dodatak, BMW Live Cockpit Professional nudi potpuno digitalnu mrežu zaslona: instrumentna ploča visoke razlučivosti iza upravljača i kontrolni zaslon imaju dijagonalu zaslona od 12,3 inča.

Nova generacija navigacije s BMW mapama

Jedna od najvažnijih inovacija na području digitalnih usluga su BMW Maps. Sustav zasnovan na 'oblaku' omogućuje značajno poboljšanje performansi, visok stupanj točnosti i pojednostavljeni ulazak u odredište. Navigacijski sustav nove generacije nudi izuzetno brz i dinamičan izračun rute na temelju preciznih podataka o prometu u stvarnom vremenu koji se dostavljaju u kratkim intervalima. Uz to, BMW Maps s povezanim parkingom pruža vozačima još detaljniju podršku u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom u blizini odredišta.

Povezivanje pametnim telefonom i integracija usluga treće strane

BMW Live Cockpit Plus i BMW Live Cockpit Professional nudi bežičnu integraciju pametnog telefona putem Apple CarPlay. Ovdje vozač može pregledati sve važne informacije iz aplikacija na upravljačkom zaslonu, a također - u inteligentno obrađenom obliku - na instrumentnoj ploči i opcijskom BMW Head-Up zaslonu.

S Android Auto ™, BMW grupa je dodala još jednu korisničku uslugu u svoj asortiman povezanosti u vozilu, nudeći jednostavnu i sigurnu upotrebu funkcija pametnog telefona poput glazbe, medija ili aplikacija za razmjenu poruka tijekom vožnje. Istaknute točke interakcije između Android Auto i BMW uključuju praktično i bežično umrežavanje i inteligentnu integraciju Google MapsTM navigacijskih uputa u BMW Head-up zaslon.

Dubinska integracija Amazona Alexa omogućuje korištenje Amazonove glasovne usluge unutar vozila na isti način na koji je korisnik već navikao raditi kod kuće. Uz pomoć aplikacije My BMW, koja je dostupna u preko 40 zemalja i za iOS i za Android operativni sustav, Amazon Alexa može se u vozilo instalirati u samo nekoliko koraka. Uz to, My BMW App je univerzalno sučelje za vozilo. U svakom trenutku nudi informacije o stanju vozila i, ovisno o ugrađenim opcijama, omogućuje funkcije daljinskog pristupa poput lokacije vozila, zaključavanja i otključavanja vrata ili snimanja okoline vozila (daljinski 3D prikaz).

Poboljšana funkcionalnost za BMW-ov Inteligentni osobni asistent

BMW Inteligentni osobni asistent također neprestano dobiva dodatne mogućnosti u BMW-u X3 i BMW-u X4, stvarajući još intenzivniju vezu između vozača i vozila. S digitalnim pratiteljem, prirodno izgovorene upute sada se mogu koristiti za regulaciju klima uređaja, otvaranje i zatvaranje prozora ili, na primjer, za promjenu načina rada prekidača za iskustvo vožnje. Također može pristupiti novom Newsappu koji putnicima čita najnovije vijesti i naučiti rutine koje povećavaju udobnost i užitak u vožnji u određenim situacijama.

Ažuriranja daljinske nadogradnje softvera 'bežično'

Od 2018. i uvođenja BMW-ovog operativnog sustava 7, vozačima BMW-ovih modela omogućeno je da svoje vozilo neprestano ažuriraju s najnovijim statusom softvera pomoću daljinske nadogradnje softvera. I u BMW-u X3 i BMW-u X4 nadogradnje mogu uključivati ​​različite sadržaje, od novih usluga do poboljšanih karakteristika vozila, a mogu se učitati 'bežično'. Nadalje, inteligentno umrežavanje nudi mogućnost kasnijeg integriranja dodatnih funkcija u vozilo. Opcije koje se mogu digitalno naknadno ugraditi uključuju pomoćnik za duga svjetla i BMW Drive Recorder.