RJEŠENJE NA VIDIKU

[FOTO] Spas za SsangYong? Konzorcij predvođen Edison Motorsom bi trebao preuzeti posrnulog proizvođača terenaca

22.10.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Edison Motors je bila jedna od prvih tvrtki koja je istupila kako bi spasila SsangYong Motor budući da je u travnju stavljen pod sudski stečaj, a ponuđena cijena je 170 milijuna dolara

Čini se kako je na vidiku rješenje za SsangYong, posrnulog korejskog proizvođača terenskih vozila u stečaju. Naime, SsangYong Motor je priopćio u srijedu da je izabrao konzorcij predvođen proizvođačem električnih kamiona kao preferiranog ponuditelja i da će zatražiti od stečajnog suda u Seulu da odobri tu odluku.

SsangYong Motor, korejski proizvođač automobila, je još u lipnju ove godine najavio da će ubrzati svoj novi program razvoja automobila u pripremi za svoju budućnost i kao dio snažnog skupa mjera samopomoći. Tvrtka je utvrdila da će kao dio svakog budućeg spajanja i preuzimanja postati pokretačka snaga ovog novog plana samospašavanja, a osnova toga je pomak u punoj mjeri prema ispunjavanju budućih zahtjeva međunarodnog automobilskog tržišta.

SsangYong Motor je korejski specijalist za SUV vozila i izrađuje sveobuhvatnu liniju SUV-ova: od Tivolija, malog SUV-a, polu-srednjeg SUV-a, Koranda, srednje velikog SUV-a J100, do većeg Rextona. Sada započinjući s modelom Korando e-Motion, tvrtka planira proširiti svoju zelenu paletu automobila srednje velikim EV-om i EV pickupom.

Zainteresirani kupac je konzorcij predvođen Edison Motorsom uključuje Korejski fond za poboljšanje korporativnog upravljanja (KCGI), Keystone Private Equity i Semisysco. Izvještava se da je konzorcij ponudio 200 milijardi vona (170 milijuna dolara) kao cijenu preuzimanja za proizvođača automobila u problemima.

Očekivalo se da će se još jedan konzorcij predvođen korejskom tvrtkom za električna vozila EL B&T, koji je navodno podnio ponudu od 500 milijardi vona, natjecati s Edison Motorsom, ali je ova ponuda u srijedu odbačena jer se za nju 'smatralo da nema mogućnosti financiranja', prema Stečajnom sudu u Seulu.

'SsangYong Motor i odgovorna tvrtka zadužena za ovo preuzimanje (Ernst & Young Hanyoung Corporation) procijenili su cijenu akvizicije, kao i odlučnost i sposobnost ponuditelja da stabilno vodi poslovanje SsangYong Motora nakon akvizicije', rekao je SsangYong Motor u priopćenju u srijedu.

Edison Motors je proizvođač električnih kamiona sa sjedištem u Hamyangu, Južni Gyeongsang u Južnoj Koreji. Prošle je godine ostvario prihod od 89,8 milijardi vona (50,4 milijuna dolara), a dobit iz poslovanja 2,8 milijardi vona (1,59 milijuna dolara).

Edison Motors je bila jedna od prvih tvrtki koja je istupila kako bi spasila SsangYong Motor budući da je u travnju stavljen pod sudski stečaj.

SsangYong Motor planira potpisati memorandum o razumijevanju s Edison Motorsom ovog mjeseca i finalizirati detalje ugovora uključujući cijenu nakon studenog.