NOVI SMJER

[FOTO] Alpenglow je konceptni hiperautomobil s pogonom na vodik: Inspiracija za sve buduće automobile Alpine

11.10.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Ovaj jedinstveni konceptni automobil Alpine bit će predstavljen ovog četvrtka, 13. listopada 2022., u 9:00, na svim platformama Alpine, a svoju svjetsku premijeru će imati na Salonu automobila u Parizu 17. listopada

Alpenglow utjelovljuje viziju marke sportskih automobila Alpine iz Renault Grupe. Njihova budućnost je sportska, a konceptni ultrasportski automobil Alpenglow ilustrira kakvi će biti modeli Alpine sutrašnjice, kako na cesti tako i u natjecanju. Zapravo, Alpenglow je više od konceptnog automobila. On je pravi izraz brenda, kamen temeljac njegovih ambicija i strateškog plana.

Alpenglow, predoređeno ime

Alpenglow ili na hrvatskom 'Alpski sjaj' se odnosi na svjetlosni fenomen u kojem se horizontalna pruga crvene svjetlosti pojavljuje na planinama prije izlaska i nakon zalaska sunca. Jasno izražava misiju ovog konceptnog automobila: uveličati trenutak kada će se otkriti revolucionarni oblici i tehnologije sutrašnjice, s francuskom markom koja donosi viziju oživljavanja. To je ime koje vas poziva da se udobno smjestite i uživate u pogledu.

Prije samo nekoliko dana smo pisali o Alpine A4810 konceptu koji spaja budućnost i sportsku strategiju marke. Iako tada još nije bilo decidirano rečeno hoće li njegovo ime biti upravo A4810, sada znamo da se radi o konceptnom modelu Alpenglow. No zanimljivo je ime i nastanak ovog koncepta. Naime, slovno-brojčana oznaka 'A4810', zapravo predstavlja nadmorsku visinu Mont-Blanca, koja kulminira na 4810 m. Ovaj najviši vrh Alpa nalazi se na granici Italije i Francuske.

Inače, konceptni automobil, Alpine A4810, su razvili studenti s Instituta Europeo di Design (IED) u Italiji. Pod nadzorom Alpine morali su zamisliti super berlinettu čije bi lansiranje bilo zakazano za 2035. godinu.

Ovaj koncept je hiperautomobil s dvoja sjedala na vodikov pogon, a studenti IED-a su radili pod nadzorom šefa dizajna Alpinea, Antonyja Villaina. Stoga su prije nekoliko mjeseci dobili potpune specifikacije od proizvođača i morali su pronaći nova inovativna rješenja, poput motora na vodik. Potom su bili inspirirani bogatom poviješću Alpine kako bi stvorili izgled ovog budućeg superautomobila.

Kako ga otkriti?

Ovaj revolucionarni konceptni automobil bit će predstavljen na svim platformama Alpine ujutro u točno 9:00 sati u četvrtak, 13. listopada, a bit će izložen na Salonu automobila u Parizu 2022. koji počinje u ponedjeljak, 17. listopada.