PRIJE GENERALKE

Aston Martinov monstruozni V12 moći će prevaliti više od 100.000 km

13.12.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Proizvođač egzotičnih automobila iz Gaydona upriličio je poprilično iznenađenje predstavljanjem Cosworthovog V12 motora koji će pokretati njihov nadolazeći hiperautomobil Valkyrie

Ovaj mehanički monstrum, naime, razvija čak 1.000 KS i 750 Nm iz 6.5-litrenog volumena bez prednabijanja. To je čak 154 KS po litri obujma što bi bilo i više nego impresivno za jedan atmosferski motor, da nema dodatnih detalja.

Poput, primjerice, onog da čak i uz maksimalne obrtaje od 11.200 okretaja ovo čudo ima vijek trajanja duži od 100.000 kilometara.

Usporedbe radi, Mercedes-AMG-ov hiperautomobil Project One koristi 1.6-litreni turbopunjeni V6 iz Mercedesove Formule 1 koji ima dvostruko kraći vijek trajanja od 50.000 km.

U Aston Martinu vjeruju kako bi blok trebao izdržati čak i ovako visoku kilometražu, no da bi brojne komponente nakon ovolikog napora zbog istrošenosti zahtijevale zamjenu, pa bi generalka bila nužna.

Podjednako je impresivan i podatak da su u Cosworthu uspjeli stvoriti motor ovolike specifične snage bez korištenja turbopunjača, a da isti pritom zadovoljava sve ekološke norme za cestovnu uporabu.

  • +8
Aston Martin Valkyrie Izvor: Promo fotografije / Autor: Aston Martin

Cosworthov direktor Bruce Wood Carfectionu je objasnio kako su u razvoj krenuli repliciranjem trocilindričnog pogona buduće V12 jedinice, te su s jednim katalizatorom na tri cilindra uspjeli zadovoljiti norme uz ukupnu snagu od 250 KS.

Kao da sve ovo nije dovoljno za naklon do poda, u Cosworthu su objasnili kako je 206 kg teška jedinica, osim za pokretanje, zadužena i za strukturni integritet automobila. Drugim riječima - bez motora u sredini, dvije polovice automobila ne bi se mogle držati zajedno.

Činjenica da jedan stroj uz isporučivanje 1.000 KS i 750 Nm može podnijeti i torzijska opterećenje, posebice onako dinamičkog automobila kakav će Valkyrie biti, čini Cosworthov V12 vjerojatno najfascinantnijim motorom s unutarnjim izgaranjem na svijetu.

Izvor: Promo fotografije