divovski brod

Spremni za rat na Paficiku: Kinezi porinuli novi golemi nosač aviona Fujian

01.05.2024 u 17:36

Bionic
Reading

Kina je u srijedu pokrenula prvo testiranje na moru svojeg najnovijeg nosača zrakoplova - Fujiana

Fujian, treći i najnapredniji nosač zrakoplova u zemlji, napustio je brodogradilište u Šangaju oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu radi ispitivanja, koja su uglavnom namijenjena provjeri pouzdanosti i stabilnosti njegovih pogonskih i električnih sustava, navodi novinska agencija Xinhua

Ovo je važan korak, s obzirom na to da se Narodnooslobodilačka vojska Kine mjesecima pripremala na testiranja koja su počela danas.

  • +2
Nosač Fujian Izvor: Profimedia / Autor: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Fujian je prethodno bio prikazan na društvenim medijima, s fotografijama koje prikazuju brod usidren u Šangaju i njegovu letnu palubu na kojoj su bile makete ratnih zrakoplova.

Za razliku od druga dva kineska nosača zrakoplova, Liaoninga i Shandonga, Fujian ima sustav katapulta dizajniran poput onih kakve imaju američki nosači.

Brodska je konstrukcija također sličnija američkim nosačima zrakoplova po veličini i konfiguraciji letne palube, ali američki mediji pišu kako je Fujian daleko inferiorniji američkim brodovima.

Istovremeno, Fujian je pokretan konvencionalnim pogonom, što znači da mora pristati u luku ili biti opskrbljen tankerom na moru, dok američki nuklearni nosači zrakoplova mogu ostati na moru sve dok traju zalihe hrane za mornare.

Na temelju satelitskih snimaka broda iz 2021., američki analitičari tvrde da je brod dug otprilike 316 metara što manjim od američke klase USS Gerald Ford.

  • +59
Nosač aviona USS Gerald R. Ford u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Što se tiče kapaciteta zrakoplova, Fujian može primiti otprilike 60 zrakoplova, dok najveći američki nosači zrakoplova mogu primiti oko 75 borbenih aviona.

Business Insider je ranije izvijestio da su druga dva kineska nosača zrakoplova — Liaoning i Shandong — imali zastarjele dizajne iz sovjetskog doba i manje aviona pod palubom, što ih čini primjetno inferiornima u usporedbi s američkim nosačima zrakoplova.