UMJETNA INTELIGENCIJA

Microsoft je u partnerstvo s OpenAI-jem ušao - zbog ljubomore

02.05.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Izvršni direktor Satya Nadella proslijedio je e-poruku u kojoj je rekao da je tvrtka 'vrlo zabrinuta' zbog sposobnosti rivala

Ispostavilo se da se izgled današnjeg AI krajolika može pratiti unatrag do - što znate - straha, ljubomore i intenzivne kapitalističke ambicije. E-mailovi otkriveni u antimonopolskom slučaju Ministarstva pravosuđa protiv Googlea, o čemu je prvi izvijestio Business Insider, pokazuju kako Microsoftovi rukovoditelji izražavaju zabrinutost i zavist zbog Googleovog vodstva u području umjetne inteligencije. Ovo je potaknulo hitnost koja je dovela do početne Microsoftove investicije u njegovog sada nezamjenjivog partnera, OpenAI.

U temeljito redigiranoj prepisci iz 2019. pod naslovom 'Misli o OpenAI-ju', izvršni direktor Microsofta Satya Nadella prosljeđuje podužu poruku tehničkog direktora Kevina Scotta financijskoj direktorici Amy Hood. 'Vrlo dobra poruka koja objašnjava zašto želim da to učinimo... i također zašto ćemo osigurati da to naši infra ljudi izvrše', napisao je Nadella.

Scott je napisao da je 'jako, jako zabrinut' zbog brzorastućih Googleovih AI sposobnosti. Kaže da je u početku odbacio kompanijske 'igrarije sa društvenim igrama', vjerojatno misleći na Googleove modele AlphaGo. Jedan od njih pobijedio je svjetskog prvaka u Go-u Ke Jiea 2017., što je u to vrijeme bio izvanredan podvig.

Scott je naglasio da je odbacivanje Googleovog napretka u igranju igara 'bila pogreška'. 'Kada su uzeli svu infrastrukturu koju su izgradili za izgradnju modela prirodnog jezika koje nismo mogli lako replicirati, počeo sam stvari shvaćati ozbiljnije', napisao je Scott. 'I dok sam kopao kako bih pokušao shvatiti gdje su sve razmaci u mogućnostima između Googlea i nas, postao sam jako, jako zabrinut.'

Scott tvrdi kako se Microsoft trudio kopirati Googleov BERT-large, AI model koji dešifrira značenje i kontekst riječi u rečenici. Scott je krivicu pripisao infrastrukturnim skokovima koje je napravio njegov rival - a Microsoft nije.

'Ispostavilo se da nam samo repliciranje BERT-large nije jednostavan pothvat. Iako smo imali predložak za model, trebalo nam je oko šest mjeseci da osposobimo svoj model jer naša infrastruktura nije bila dorasla zadatku,' napisao je Microsoftov tehnički direktor. 'Google je imao BERT najmanje šest mjeseci prije toga, tako da u vremenu koje nam je trebalo da zajedno hakiramo sposobnost treniranja modela parametara 340M, imali su godinu dana da otkriju kako ga staviti u proizvodnju i krenuti dalje do većih, zanimljivijih modela.'

Također se divio i zavidio Googleovim mogućnostima automatskog dovršavanja Gmaila, rekavši da 'postaje zastrašujuće dobro'. Komentirao je da je Microsoft 'više godina iza konkurencije u smislu strojnog učenja.' Komentirao je 'zanimljiv' rast OpenAI-ja, DeepMinda i Google Braina.

Scott je hvalio Microsoftove 'vrlo pametne' ljude u timovima za strojno učenje, ali je rekao da su njihove ambicije obuzdane. 'Bazični timovi za duboko učenje unutar svakog od ovih većih timova vrlo su mali, a njihove su ambicije također ograničene, što znači da čak i kad im počnemo davati resurse, oni i dalje moraju proći kroz proces učenja kako bi se povećali', napisao je Scott. 'I mi smo nekoliko godina iza konkurencije u smislu ML razmjera.'

Nakon što se obratio Hood oko Scottovih razloga 'zašto želi da to učinimo', odnosno zašto ulagati u OpenAI, tvrtka je ispunila želje izvršnog direktora. Microsoft je 2019. uložio milijardu dolara u startup pod vodstvom Sama Altmana, a ostalo je povijest. Riječ je o tehnologiji koja čini neke nevjerojatne stvari, ali prijeti uništiti tržište rada i propagandistima dati njihove najmoćnije alate do sada usred ere neobuzdanog dezinformiranja.