VOJNI ANALITIČAR TABAK

'Talibani napreduju; s toplijim vremenom počinje sezona borbe'

03.03.2012 u 07:49

Bionic
Reading

Afganistanci već danima bijesne zbog toga što su američki vojnici spalili više primjeraka Kurana. Neredi i ubojstva koji su uslijedili nakon toga svjedoci su 'dubokog animoziteta afganistanskog stanovništva - prema Amerikancima, prema strancima, ali i prema tamošnjoj vladi', smatra vojni analitičar Igor Tabak i naglašava da još uvijek traje 'mirna sezona' i da će pravo 'borbeno stanje' početi s topljenjem snijega i toplijim vremenom

Vojni analitičar Igor Tabak je u razgovoru za tportal kazao da smatra da situacija u Afganistanu posljednjih dana nije izmakla kontroli i da time nije narušen cijeli mirotvorni projekt.

'Premda slike iz Afganistana posljednjih dana izgledaju spektakularno, Afganistan već neko vrijeme polagano tone u sve dublju nesigurnost. Dok su se NATO i saveznici relativno naglo, nakon godina kaotične obnove praćene borbama, krenuli spremati za 'izlaznu strategiju' do 2014, problemi se nisu smanjili. Talibani postupno napreduju, čemu svjedoči i činjenica kako se nakon dugog ignoriranja s njima sada pregovara', smatra Tabak i dodaje kako i u posljednjim nemirima izlaze na vidjelo duboki animoziteti stanovništva – prema Amerikancima, prema strancima, ali i prema tamošnjoj vladi.

'Još uvijek traje 'mirna sezona' - doba izlaska iz zime, kada su problemi koncentrirani u gradovima, dok će za koji mjesec, s topljenjem snijega i toplijim vremenom, početi prava 'sezona borbe'. A, gledajući vijesti iz Afganistana, ona bi ove godine lako mogla biti vrlo žestoka što, priznale to pojedine političke i vojne garniture ili ne, definitivno postavlja loš okvir za uspjeh 'izlazne strategije' 2014. godine', smatra Tabak

Zapadni analitičari napominju da stanje ovako ozbiljno nije bilo ni na samom početku 2001, s čime se slaže i Tabak. Zapadni diplomati dodaju da se problem može riješiti jedino ako se dugoročni problemi kao što su mito, korupcija, osobne veze i nepotizam iskorijene.

'Nakon 2001. godine, bilo je vidljivo da jedno vrijeme ostaci talibana i drugih antivladinih frakcija nisu znali za sebe. Brzina napada i žestina udara poljuljala im je vjeru i protresla organizacijsku strukturu. No, nakon nekoliko godina, nakon invazije Iraka i uspona tamošnje pobune, i Afganistan je krenuo drugim putem od željenoga. Vlasti u Kabulu od početka su bile slabe, a takvima su i ostale. Korupcija te svekoliko 'snalaženje' procvali su u kaosu koji je vladao provincijama, a i talibani su se postupno vratili - prvo potiho i po noći, a onda i bitno vidljivije', kaže Tabak i napominje da nerijetko upravo talibani rade ono što je posao države i to čak brže i efikasnije od predstavnika vlasti u Kabulu, što je teška pljuska svakom ozbiljnom planiranju odlaska iz Afganistana koje za sobom planira ostaviti nešto iole slično podnošljivo sređenoj državi.

Tabak smatra da borbeno stanje u Afganistanu gotovo nikad nije ni prestalo. Noćni napadi, prepadi, zasjede i improvizirane mine nisu u Afganistanu nikakva novost, jednako kao ni velike demonstracije.

'Hrvatska nažalost godinama nije ozbiljno diskutirala o svom djelovanju u Afganistanu, ali ni u drugim misijama. Doduše, isticalo se da one nedvojbeno doprinose efikasnosti i djelotvornosti naših oružanih snaga, kao i međunarodnome ugledu Hrvatske države i vojske – nasuprot spominjanju troškova i mogućeg podizanja rizika od terorizma u zemlji. Ono o čemu se nije razgovaralo je nešto mnogo važnije, a to su detalji; koji je konkretan učinak našeg djelovanja, može li se to raditi bolje i isplativije, i koji je naš plan s tim djelovanjima u inozemstvu, stvarno naš nacionalni stav i plan, a ne samo nešto preuzeto i na glas ponovljeno, što su usuglasili 'veliki' u visinama međunarodne politike', naglašava Tabak.

'Dok se može očekivati da se Hrvati iz Afganistana neće povlačiti prije glavnine ostalih ondje angažiranih međunarodnih snaga, na nama je da svoj ostanak iskoristimo na optimalan način - i za nas, i za naše saveznike, ali i za stanovnike Afganistana - ili bilo kojeg drugog kraja u koji je Hrvatska odlučila poslati svoje ljude u međunarodnu misiju', zaključio je Tabak u razgovoru za tportal.

Inače, ministar obrane SAD-a Leon Panetta je kazao da brutalni napadi u Afganistanu u kojima je ubijeno šest pripadnika NATO-a u posljednjih nekoliko tjedana neće utjecati na dugoročnu američku strategiju prema kojoj vojska u Afganistanu treba ostati do 2014.