USTAVNIČAR PROKURIST

Što nam je Peđa Grbin zatajio u imovinskoj kartici, a nije smio

26.11.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Za vrijeme dok je obavljao dužnost saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) bio je i prokurist pulske privatne tvrtke Victoria Delfin d.o.o, u vlasništvu Antona i Aferdite Jakupi. Taj podatak Grbin je zatajio javnosti i nije ga naveo u imovinskoj kartici, a posao prokurista obavljao je od 2010. do 2014. godine, kad je tvrtka brisana iz Sudskog registra. I dok Grbin u izjavi za tportal kaže kako nije u sukobu interesa te da nije ni trebao u imovinskoj kartici navesti da je prokurist u privatnoj tvrtci dok obavlja dužnost saborskog zastupnika, praksa Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa govori suprotno

Podatak da je Peđa Grbin istovremeno bio prokurist u privatnoj tvrtci i saborski zastupnik pronašli smo među podacima koje je objavio bloger Marko Rakar na svom blogu mrak.org, a koji su nastali uparivanjem OIB-a svih kandidata za Hrvatski sabor na posljednjim parlamentarnim izborima i službenog Registra trgovačkog suda.

U izjavi za tportal Peđa Grbin je potvrdio da je taj podatak točan, a na pitanje zbog čega to nije naveo u svojoj imovinskoj kartici odgovorio je kako to nije ni bio dužan učiniti jer 'biti prokurist nije isto što i biti član uprave trgovačkog društva ili vlasnik trgovačkog društva'.

'Zakon o sprečavanju sukoba interesa govori o onome što trebamo prijaviti kao dužnosnici, a to je vlasništvo u trgovačkom društvu ili članstvo u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava, osim kad je riječ o društvima od javnog interesa. Držim da nisam povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a ako sam u krivu, Povjerenstvo će me sankcionirati', rekao nam je Grbin.

No posao prokurista podrazumijeva upravljačke ovlasti, prema zakonu prokurist je ovlašten poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun trgovačkog društva te ga zastupati u postupcima pred upravnim i drugim državnim tijelima, ustanovama te državnim i izabranim sudovima (arbitražama), pa smo u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa pitali trebaju li državni dužnosnici njima prijaviti obavljanje posla prokurista.

Iz odgovora koji smo dobili od predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković proizlazi kako je Peđa Grbin morao prijaviti da za vrijeme obavljanja saborske dužnosti obavlja i posao prokurista u privatnoj tvrtci te da se zabrana obavljanja poslova upravljanja u poslovnim subjektima, koja dužnosnike obvezuje kako za vrijeme trajanja mandata tako i u razdoblju od 12 mjeseci nakon prestanka obavljanja javne dužnosti, odnosi i na obavljanje poslova prokurista u trgovačkom društvu.

'Je li u postupanju dužnosnika Peđe Grbina došlo do povrede neke od odredaba Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo može utvrditi samo u zakonom propisanom postupku. U tom smislu Vaši navodi, kao i bilo koja druga informacija objavljena u medijima, može poslužiti kao povod da Povjerenstvo u okviru svojih zadaća, nadležnosti i ovlasti od nadležnih državnih tijela zatraži potrebne podatke i obavijesti na temelju kojih će potom na javnoj sjednici utvrđivati okolnosti konkretnog slučaja. Stoga za sada na Vaš upit možemo samo načelno odgovoriti da je u provođenju postupaka iz svoje nadležnosti Povjerenstvo protumačilo da se zabrana obavljanja poslova upravljanja u poslovnom subjektima, koja dužnosnike obvezuje kako za vrijeme trajanja mandata tako i u razdoblju od 12 mjeseci nakon prestanka obnašanja javne dužnosti, odnosi i na obavljanje poslova prokurista u trgovačkom društvu. U izvješću o imovinskom stanju dužnosnici su pored podataka o dužnosti koju obavljaju, dužni navesti i podatke o ostalim dužnostima ili djelatnostima koje obavljaju te podatke o djelatnosti koju su obavljali neposredno prije stupanja na javnu dužnost', ističe se u odgovoru Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Budući da su sve odluke Povjerenstva javne, pretraga njihove arhive pokazuje kako su dvojica dužnosnika već kažnjena zbog sukoba interesa jer su u vrijeme obavljanja visokih dužnosti obavljali poslove prokurista u privatnim poslovnim subjektima. Riječ je o lokalnim dužnosnicima Josipu Križaniću i Zvonku Ključariću.

Grbin: Ne mogu o detaljima, obvezuje me odvjetnička tajna

'Trgovačko društvo Victoria Delfin brisano je iz sudskog registra zbog neaktivnosti, zbog određenih otpisa vlasnika i tako dalje, ali to je nešto o čemu ne smijem govoriti jer me i dalje obvezuje odvjetnička tajna. To su ljudi koje sam zastupao prije nego što sam postao saborski zastupnik. U trenutku kad sam postao saborski zastupnik, još sam uvijek neko vrijeme bio odvjetnik, nakon nekog vremena je moj status odvjetnika zamrznut. Dok kolege nisu preuzeli vođenje mojeg odvjetničkog ureda i dalje dok se o tome nije obavijestilo sudove u svim predmetima, ja sam bio i dalje opunomoćenik stotinama ljudi', odgovorio je Peđa Grbin kad smo ga pitali o obavljanju posla prokurista za tvrtku Victoria Delfin d.o.o.

Objasnio je kako je prokurist trgovačkog društva zastupnik i da je razlika u odnosu na zastupnika kao odvjetnika u tome što se prokura upisuje u sudski registar, da se punomoć ne bi morala identificirati u svakom pojedinačnom slučaju.

'Ponavljam da se radi o trgovačkom društvu koje je zbog neaktivnosti u trajanju od tri godine brisano iz sudskog registra. Volio bih objasniti koji su bili razlozi neaktivnosti, ali ne mogu jer me obvezuje odvjetnička tajna. Od 2010. za to trgovačko društvo nisam poduzimao nikakve radnje', tvrdi Grbin. Pitali smo ga i je li primao naknade za obavljanje tog posla, a on kaže kako nije te da su od 2012., kad je kolega preuzeo njegov odvjetnički ured, sve naknade isplaćene kolegi, sukladno zakonu.