KAKAV PEH

Sabo, Merzel i Linić ostali zvijezde u gimnazijskom udžbeniku

08.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U udžbeniku za gimnazije i srednje škole za predmet politika i gospodarstvo, tiskanom ove godine i planiranom za školsku godinu 2014./15., slikom su istaknuti 'gradonačelnik Vukovara' Željko Sabo, županica Marina Lovrić Merzel, a Slavko Linić je posebno opjevan kao dosljedni ministar financija koji brine o našoj gospodarskoj stabilnosti

Možda će to biti pred kraj prvog polugodišta, ili će već početi drugo, kada će profesor politike i gospodarstva predložiti svojim učenicima, gimnazijalcima, da otvore udžbenik, stranice 68. i 69. Na redu je proučavanje Lokalne samouprave u Hrvatskoj, a učenicima su priloženi i lijepi primjeri: tu je fotografija Željka Sabe, kaže se u potpisu, 2013. ponovno izabranog gradonačelnika Vukovara, ali i 'županice Sisačko-moslavačke županije' Marine Lovrić-Merzel. 'Drugi put je izabrana za županicu', naglašeno je u udžbeniku.

Kako li se grubo poigrala stvarnost s autorima udžbenika 'Politika i gospodarstvo' (Sysprint, 2014.). Goran Sunajko, Dario Čepo i Ivo Goldstein izgleda da nisu ni pomislili da bi njihovi odabrani primjeri lijepih praksi iz lokalne samouprave mogli doživjeti neugodan fijasko u tako kratkom roku. Sabo nije više gradonačelnik, osuđen je za podmićivanje, a Lovrić Merzel je nakon zatvorskog pritiska upravo podnijela ostavku na mjesto županice.

Ali ni to nije sve. Možda će upravo tih dana u Saboru bijesni zastupnik Slavko Linić ponovno izgovarati što misli o premijeru Zoranu Milanoviću, što je sve upropastio… a gimnazijalci će na stranici 105 u temi o gospodarskoj stabilnosti, imati priliku pročitati nešto zbilja lijepo o 'ministru financija' Slavku Liniću: 'Kao ministar financija, Slavko Linić, radi gospodarske stabilnosti Hrvatske koja se temelji na fiskalnoj disciplini, dosljedno insistira na kontroli plaćanja poreza i provodi je kako bi se povećali prihodi države…'

Možda će upravo tih dana Zoran Milanović opet nešto reći o Slavku Liniću, ne-više-ministru, i to sigurno neće biti nešto tako lijepo kao u ovom lijepom, svježe tiskanom udžbeniku politike i gospodarstva. Pa će onda učenici lijepo moći uspoređivati stvarnost sa željenom slikom, a profesori će moći reći: Vidite djeco, ovako su se autori udžbenika nadali da bi moglo biti, a ovako je zapravo ispalo. Poučno, kako god okrenemo. Nadamo se samo da će predmet politika i gospodarstvo iz ovog udžbenika predavati vrlo spretni i duhoviti profesori. Jer zbilja je to nezgodno: Linić je ovdje 'dosljedan ministar', a u međuvremenu se premetnuo u nešto sasvim drugo. Ne znamo još u što točno, jer Uskok još nije ništa precizno istražio.

Autorima udžbenika, naravno, opomena: ne stavljati aktualne političare u udžbenike neovisno o broju reizbora. A učenicima želimo, kad ih već imaju pred sobom, da nauče upravo nešto o tom nerazmjeru između ponuđenog, očekivanog i surove stvarnosti.