TUŽBA ZA GENOCID

Josipović: Razmisliti o nagodbi sa Srbima

21.04.2011 u 15:45

Bionic
Reading

'Siguran sam da će u daljnjem postupku istina izaći na vidjelo. Domovinski rat je pravedni rat i nema te presude koja to može promijeniti', rekao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je odlikovao veterane 4. gardijske brigade Pauci. O hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije je rekao kako treba razmisliti koliko možemo dobiti tužbom, a koliko nagodbom. Napomenuo je da treba utvrditi vjerodostojnost brijunskih transkripata

Josipović je 4. gardijsku odlikovao Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH. 'Bojovnici legendarne 4, dragi Pauci, svojim djelovanjem i uspjesima postali ste istinski ponos Dalmacije i Hrvatske. Zauvijek ste utisnuli neizbrisiv trag te ste postali brend naše demokracije', istaknuo je Josipović.

Još je jednom ponovio da kvalifikacija 'udruženi zločinački pothvat' nije prihvatljiva, da je presuda generalima nepravedna, ali je i istaknuo da svaki zločin mora biti kažnjen. 'Mi smo pravna država, ali povijesne i političke aspekte presude ne prihvaćamo', zaključio je Josipović.

Predsjednik veterana 4. gardijske brigade Božo Zadro naglasio je da neće prihvatiti izjednačavanje krivnje 'za nametnuti nam rat'. 'Haška presuda je presuda hrvatskom narodu i državi', rekao je Zadro.

'Presuda je pokazala kako pravo i pravda ne stanuju u Haagu', ocijenio je i zaključio da su veterani 4. gardijske brigade ponosni na činjenicu da su bili 'glavna snaga generala Gotovine' te da nisu izgubili nijednu bitku. Pozvao je 'sve domoljube da budu jedinstveni u očuvanju nacionalnih interesa'.

Zadro se u svom govoru indirektno dotaknuo Josipovićevog prethodnika te rekao kako očekuje procesuiranje svih koji su prekršili Zakon o suradnji s Haškim sudom i neovlašteno dostavili državne dokumente.

'Mi smo pravna država i ako postoji osnovana sumnja, zna se kakva je procedura', aludirajući time da oni koji smatraju da po pitanju brijunskih transkipata svi oni koji smatraju da je bilo kršenja zakona mogu podnijeti kaznenu prijavu protiv njegovog prethodnika Stipe Mesića. Dodao je kako je prema njegovim spoznajama suradnja s Haagom išla preko Vladinog Ureda za suradnju s Haškim sudom.

Predsjednik Josipović je osim toga doveo u pitanje vjerodostojnost brijunskih transkripata, rekavši da je bitno utvrditi jesu li oni točni.

O sugestijama srpske strane da bi Hrvatska trebala odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je rekao da je tužba u nadležnosti Vlade. Pojasnio je da treba vidjeti što se može dobiti tužbom, odnosno može li se više dobiti nagodbom ili na neki drugi način.