POTRAŽIVANJE

Zvizdić: Hrvatska treba vratiti imovinu BiH po sporazumu o sukcesiji

10.05.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ponovo je u petak optužio Hrvatsku da izbjegava izvršiti obveze koje ima po sporazumu o sukcesiji bivše Jugoslavije i vratiti bosanskohercegovački imovinu koja je na njenom teritoriju ali je istodobno istaknuo kako bi želio da se taj problem riješi dijalogom između dvije države, a ne nekom međunarodnom arbitražom

"Zagovornik sam toga da odnose sa susjedima rješavamo dijalogom, ako je potrebno i duže sve dok ne iscrpimo mogućnosti sudsjedskog dogovora", kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Bio je ipak izričit u tvrdnji da je BiH Hrvatskoj vratila svu njenu nepokretnu imovinu koja se nalazi na bosanskohercegovačkom teritoriju, dok Hrvatska to nije učinila iako je na to obavezna temeljem odredbi sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

"Nije potreban nikakav novi bilateralni sporazum ili ugovor, kako se to pokušava nametnuti, jer je dovoljan sporazum o sukcesiji", kazao je Zvizdić ističući kako je Predsjedništvo BiH utvrdilo jasne smjernice što dalje činiti i zadužilo tijela vlasti da rade na rješavanju tog pitanja.

Zvizdić je kazao kako je u regiji generalno potrebno više konkretne suradnje jer postoje projekti čije bi provođenje svima donijelo korist, a istaknuo je kako je godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je ovog tjedna održana u Sarajevu, dala poticaj upravo takvoj suradnji.

Cijeli jugoistok Europe, kazao je Zvizdić, kao regija koja se prostire "od Slovenije do Bugarske", ima puno veći potencijal ukoliko države tog prostora zajednički realiziraju projekte poput infrastrukturnih, a to ne treba poistovjećivati ni s kakvim političkim okvirima.

"Nije riječ ni o kakvoj novoj Jugoslaviji nego o jedinstvenom području koje bi se povezalo infarstrukturno i u smislu razmjene radne snage od Slovenije do Bugarske", kazao je Zvizdić.

Dodao je kako je apsurdno da se u postojećim okolnostima godišnje na granicama u regiji gubi 30 milijuna sati jer se mora čekati na provedbu administrativnih i carinskih procedura pri prijevozu roba.

Kazao je kako je u zajedničkom interesu normalan protok ljudi i kapitala, a potpuno je jasno da sve države zapadnog Balkana ostaju suverene i međunarodno priznate u svojim granicama.

Zvizdićeva je ocjena kako bi i Hrvatska imala koristi od ukidanja kvota za uvoz deficitarne radne snage, što je neizbježno, posebice u ljetnjoj sezoni.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako politički sukobi u regiji snažno sputavaju gospodarski rast i razvitak te da se infrastrukturno povezivanje nameće kao gospodarska nužnost i ne treba ga politizirati.

"Potreban nam je 'balkanski Schengen' i kada je riječ o razmjeni radne snage i mreži autocesta kojima bi se putovalo jednom vinjetom", kazao je Šarović dodajući kako je uvjeren da će ta ideja zaživjeti i da će u ne tako dalekoj budućnosti biti uspostavljen prostor gospodarske suradnje puno veći od današnje CEFTA-e.