NAZOVI 060 RADI PREVARE

Zvao sam sebe i poznanike oštetio za 250.000 kuna

08.02.2011 u 17:21

Bionic
Reading

Prije dva tjedna desetak je mladića i djevojaka prijavilo 20-godišnjaka iz Slavonskog Broda koji ih je na prevaru oštetio za čak 250 tisuća kuna. Prevarant si je pribavio broj 060, a potom je taj broj pozivao s pretplatničkih brojeva svojih poznanika čiji su mjesečni računi zbog toga iznosili i po nekoliko tisuća kuna

Mladi je Brođanin najprije preko interneta stupio u kontakt, a potom sklopio i ugovor s jednim trgovačkim društvom koje se bavi davanjem u najam 060 telefonskih brojeva s dodanom vrijednošću. Ugovor sa spomenutim trgovačkim društvom sklopio je sredinom prošle godine, i to na obrt svog prijatelja, nakon što je na prijevaru od njega dobio pečat kojim je ovjerio dokument.

U listopadu je potom promijenio naziv poduzeća koje je glasilo na njegovo ime te je tako na svoje ime otvorio i račun za potrebe zarade preko 060 broja. Nakon detaljne pripreme terena, prevarant je krenuo na sljedeći korak. Zamolio je svoje poznanike da na svoje ime sklope ugovore o minimalnoj pretplati, kako bi dobili mobitele po povoljnim cijenama, koje je potom obećao od njih otkupiti.

U kratko vrijeme prevarant je uspio nagovoriti desetak mladića i djevojaka, većinom 18 i 19-godišnjaka, da sklope pretplatničke ugovore s telekomunikacijskim mrežama. Potom je za 200-tinjak kuna od njih otkupio mobitele koje su oni uz pretplatu dobili za 0 ili za 1 kunu, te ih je preprodao. Uz mobitele je dobio i SIM-kartice, registrirane na njihove prvotne vlasnike, a obećao je da ih neće koristiti, te da će im svaki mjesec uplaćivati iznos minimalne pretplate.

Stvari ipak nisu bile tako bezazlene i mladim se Brođanima život ubrzo zakomplicirao. Umjesto minimalnog računa, na njihove su adrese počeli stizati računi teški i po nekoliko tisuća kuna. Dok su prevareni proživljavali pravu agoniju, prevarant je zadovoljno trljao ruke. Naime, po ugovoru koji je preko interneta sklopio s tvrtkom koja iznajmljuje 060 brojeve, novac koji su mu donosili telefonski pozivi dijelio je s ugovornom stranom koja mu je na račun uplaćivala 50 posto od ukupne zarade.

Mladić je tako u kratko vrijeme na prijevaru zaradio oko 140 tisuća kuna, pri čemu je desetak svojih poznanika oštetio za ukupno 250 tisuća kuna. Noćna mora mladih i naivnih Brođana trajala je od listopada, do 26. siječnja, kada su odlučili 20-godišnjeg prevaranta prijaviti policiji.

Kriminalističkim istraživanjem, koje je dovršeno jučer, potvrđeno je da je mladić s pretplatničkih brojeva svojih poznanika nazivao sam sebe, odnosno telefonski broj 060 koji je unajmio. Zbog kaznenog djela prijevare policija protiv mladića podnosi kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, a prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.