AFERA HAC

Žužul za slobodu nudi 22 milijuna kuna

30.11.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Slaven Žužul, većinski vlasnik Skladgradnje, jedan od petorice uhićenih prošloga tjedna zbog namještanja posla na bojenju tunela Sveti Rok i Mala Kapela, zbog čega je HAC oštećen za 22 milijuna kuna, spreman je sudu kao osiguranje ponuditi upravo taj iznos u zamjenu da ga se poštedi pritvora

Većinski vlasnik Skladgradnje, inače rođak bivšeg ministra vanjskih poslova Miomiora Žužula, odlučio se i u petak, kada je petorka prepraćena istražnom sucu, na aktivnu obranu koju je pred sucem iznosio više od sat i pol. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda danas treba odlučiti o određivanju jednomjesečnog pritvora bivšem predsjedniku uprave HAC-a Jurici Prskalu, članu uprave Mariju Lovrinčeviću, direktoru Sektora za građenje Goranu Legcu, glavnom inženjeru projekta Bosiljevo – Sveti Rok Željku Kandžiji te direktoru Skladgradnje Slavenu Žužulu.

'Voljni smo osigurati iznos navodne protupravne imovinske koristi. Bitno je da se ne odredi pritvor jer će u suprotnome 750 ljudi, koliko ih je zaposleno u Skladgradnji, završiti na cesti', kazao je Ante Madunić, jedan od odvjetnika Slavena Žužula, pojašnjavajući da je njegov klijent odgovorna osoba u tvrtki te potpisuje dokumente pa su upitni dalji poslovi Skladgradnje, ali i isplate plaća, prenosi Večernji list.

Županijsko državno odvjetništvo, koje je u međuvremenu sudu dostavilo istražni zahtjev, jučer nije imalo informaciju da dalmatinski poduzetnik može ponuditi tolik iznos osiguranja. Također još nije poznato u kojem će se smjeru dalje razvijati istraga vezana uz malverzacije u HAC-u te koji bi posao unutar ove tvrtke istražitelji mogli pročešljati.

Pri pretresu poslovnih prostorija Skladgradnje i HAC-a te obiteljskih kuća uhićene petorke istražitelji su pronašli gomilu dokumentacije koju trebaju detaljno proučiti. Za njezino prikupljanje istražiteljima je trebalo devet mjeseci, a samo dokumentacija koja je vezana za bojenje tunelskih cijevi na sud je dopremljena u devet kutija.

Zasad je poznato da tužiteljstvo još nema povoda pokrenuti istragu i protiv Zdravka Livakovića, bivšeg tajnika u Kalmetinu ministarstvu, koji je navodno namještao građevinske poslove nekim tvrtkama te troškove gradnje cesta prikazivao većima nego što su u stvarnosti bili.