UBOJICA ZA VOLANOM

Žužić nezakonito premješten u poluotvoreni zatvor

03.06.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je danas da je rješenje o premještaju Hrvoja Žužića u poluotvoreni zatvor Lipovica, o čemu piše današnji Globus, donio Središnji ured Uprave za zatvorski sustav poštujući u potpunosti zakonsku proceduru i stručne kriterije

Žužić je osuđen na pet godina zatvora jer je u kolovozu 2007. vozeći pijan svoj BMW sa 111 kilometara na sat usmrtio u Velikoj Gorici 19-godišnju Ružicu Pavić.

Ministarstvo pravosuđa ističe da je premještanje zatvorenika iz jedne ustanove u drugu regulirano Zakonom o izvršavanju kazne zatvora te da Zakon ne predviđa određeni omjer kazne koji zatvorenik mora izdržati da bi bio premješten u blaže uvjete.

Ističe se kako je člankom 153. predviđeno da upravitelj kaznionice ili zatvora nakon polovice kazne, a zatim svakih šest mjeseci, obvezno razmatra mogućnost premještaja zatvorenika u odjel s blažim uvjetima izvršavanja kazne unutar istog zatvora ili u drugu kaznionicu s blažim uvjetima izvršavanja kazne. Ujedno stručni tim zatvora može predložiti upravitelju da se zatvorenik premjestiti u blaže uvjete i prije polovice izdržane kazne.

Upravitelj pritom odlučuje o premeštaju zatvorenika u drugi odjel unutar istog zatvora dok odluku o premještaju u drugi zatvor donosi Središnji ured Uprave za zatvorski sustav na prijedlog upravitelja zatvora, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa.