prognoza vremena

Žuti alarm upaljen za cijelu Hrvatsku, stabilnog vremena nema na vidiku: Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje ovog tjedna

20.05.2019 u 06:44

Bionic
Reading

DHMZ je za ponedjeljak upalio žuti alarm za cijelu Hrvatsku i to zbog mogućih grmljavinskih nevremena. Nestabilno vrijeme s izmjenom sunčanih razdoblja i mogućim pljuskovima s grmljavinom zadržat će se do kraja tjedna

Prema podacima DHMZ-a, u ponedjeljak će biti djelomice sunčano te i dalje nestabilno, a ujutro na kopnu ponegdje uz maglu. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše i pljuskova, češće na Jadranu i područjima uz njega.

Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti će se kretati od 9 do 13, na Jadranu od 11 do 16, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 22 °C.

Na zagrebačkom će području biti djelomice sunčano, a ujutro će mjestimice biti magla. Uz prolazno jači razvoj oblaka, moguća je kratkotrajna kiša ili pljuskovi te grmljavina. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 12, a najviša dnevna od 18 do 20 °C.

Prometna prognoza za ponedjeljak

  • Na cestama u unutrašnjosti tijekom jutarnjih sati moguća je magla. Sredinom dana i poslijepodne uglavnom na Jadranu i područjima uz njega velika je vjerojatnost lokalnih pljuskova popraćenih grmljavinom.
  • Mogući su odroni zemlje i kamenja, na cestama u gorju, ali i duž Jadranske magistrale (DC8).
  • Na dionicama autocesta, državnih i ostalih cesta zbog brojnih radova moguće su poteškoće u prometu, vožnja u koloni i povremeni zastoji.
  • Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. 
  • Pojačan promet teretnih vozila očekuje se na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Slovenijom, uglavnom na izlasku.
  • U putničkom prometu ne očekuju se poteškoće.
  • Zbog juga mogućnost je promjene reda plovidbe na pojedinim katamaranskim linijama.

 

DHMZ za ponedjeljak upalio žuti alarm

Državni hidrometeorološki zavod upalio je žuti alarm za cijelu Hrvatsku za ponedjeljak. U cijeloj su zemlji moguća grmljavinska nevremena s obilnom kišom. U Lici i Gorskom kotaru mogući su olujni udari jugozapadnjaka.

Vremenska prognoza za sedam dana Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prognoza za ostatak tjedna

Idućih dana i dalje će biti promjenljivo, no od srijede će sunčana razdoblja biti dulja, osobito na Jadranu, gdje će u četvrtak prevladavati sunčano. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom, ali sve rjeđe prema četvrtku. U početku će puhati umjeren do jak jugozapadni vjetar, a na Jadranu i južni te jugo. Od srijede vjetar u slabljenju. Temperatura zraka neće se mnogo mijenjati.