ususret izborima

Žustra rasprava u Otvorenom: Bačić SDP nazvao cendravom strankom, Peternel ne želi da građani budu 'playstation vladajućih'

07.05.2020 u 07:56

Bionic
Reading

Sudeći po izjavama u emisiji 'Otvoreno' na temu predstojećih parlamentarnih izbora, čeka nas, poput kohabitacije - tvrda predizborna kampanja. Ona je, čini se, već počela. U emisiji su gostovali Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, i Siniša Varga, saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti

'Važno je provesti izbore prije ljeta kako bi se formirala Vlada sa svježim legitimitetom koja će donositi odluke u ovoj situaciji s obzirom na pad gospodarstva i epidemiju. Na jesen je moguća nova epidemija koronavirusa i ako se izbori ne održe na vrijeme, možemo doći u situaciju da Vlada bude tehnička', kazao je Branko Bačić. Dodao je kako HDZ želi održati izbore kad je to najprimjerenije i da je SDP u zabludi kada govori da HDZ iskorištava tu situaciju.

Možemo li očekivati nove podjele na 'mi ili oni'?

Igor Peternel kazao je kako Miroslav Škoro nije bio na obilježavanju u Okučanima jer nije dobio propusnicu. Tamo su premijer i predsjednik, smatra Peternel, bili u kampanji. Smatra da ova Vlada nema legitimitet, s obzirom na članove koalicije iz suprotnog političkog spektra. Dodao je kako su u Domovinskom pokretu spremni na sve solucije, pa i na 'epidemiološko' sprječavanje kretanja u kampanji. Kazao je kako nitko nije protiv izbora, ali da se zna kad i kako. 'Ne želimo da građani budu 'playstation vladajućih' i očekujemo da budu otvorena sva pitanja', kazao je.

  • +7
Miroslav Škoro Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Rajko Ostojić zahvalio je na pozivu jer smatra da u emisiju dolaze samo predstavnici vladajućih. Branku Bačiću je poručio: 'Savjest radi.' Smatra da ova vlast nije legitimna, već da je rezultat trgovačke koalicije. Kazao je kako u ovoj situaciji na izbore idu samo Poljska i Srbija te da SDP jedini ima koaliciju s potpisima i program. Spremni su za izbore, kaže.

Branko Bačić optužio je Ostojića da ne dolazi u Sabor i ne prati što radi njegov klub pa ponavlja riječi Arsena Bauka. Bačić je SDP nazvao 'cendravom strankom' - najprije su ih, kaže, optužili da odugovlače s izborima pa onda da ih forsiraju.

Predizborne koalicije vezane za prepucavanja u zagrebačkoj Skupštini

Bačić je kazao kako sa strankom Milana Bandića u Saboru izuzetno dobro surađuju, a da gradskim organizacijama prepuštaju da riješe trzavice.

Na pitanje o mogućim koalicijama kazao je kako pregovaraju s partnerima s kojima su koalirali i 2016., a za suradnju će tražiti i druge partnere iz istog političkog spektra. Za Miroslava Škoru kazao je kako će morati pokazati svoj program. 'On se u predsjedničkim izborima pozivao na narod, iako od naroda nije izabran', kazao je Bačić.

Igor Peternel rekao je kako Domovinski pokret, između ostalih, pregovara sa Suverenistima, a dogovor je već postignut s Hasanbegovićem. Nadaju se većem političkom okupljanju. Naglasio je kako sve hrvatske stranke imaju veliki politički deficit i mogle bi biti puno kvalitetnije. S tim u vezi spomenuo je i da je puno istaknutih članova SDP-a 'marginalizirano' kad su došli u sukob s Milanovićem.

Elektroničko glasanje

Na pitanje o uvođenju elektroničkog glasanja Branko Bačić je kazao kako takve izbore provodi jedino Estonija, a od njih su odustale Francuska i Norveška. 'Postoji opasnost od hakiranja i nemoguće potpune kontrole brojanja glasova. Mi ih trenutno u Hrvatskoj ne možemo provesti', kazao je. Ostojić je kazao kako 'hakiranje nije izlika, već se radi o nedostatku volje'.

Peternel međutim smatra kako se to ne provodi jer trenutni sustav glasanja odgovara velikim strankama i jer na izbore najviše izlaze njihovi članovi i simpatizeri. Siniša Varga kazao je kako je 'fan' moderne tehnologije, ali je protiv toga da se glasanje svede na 'naručivanje hamburgera preko interneta'. To treba obaviti s obitelji, svečano, da bude 'festival demokracije', dodao je.

'Slabljenjem koronavirusa otvorit će se stare teme'

Na kraju emisije Bačić je poručio da SDP u političkom prostoru nameće pitanje 'ustaša i partizana'. Dodao je kako je ova Vlada u borbi s epidemijom koronavirusa pokazala da zna i može te naglasio je da gotovo svakom drugom radniku u realnom sektoru isplaćena plaća.

'Pustite parangale. Klijentelizam i korupcija problem je HDZ-a. Citirat ćemo vašega Davora Ivu Stiera. Te ćemo teme otvoriti', odgovorio mu je Ostojić. Peternel je na to kazao kako je 'virus već ušao u naše političke vode'. 'Slabljenjem virusa vratit će ostale teme, a mi ćemo se kao stranka vraćati temama koje su obilježile četiri godine vladavine, pa i 'za dom spremni'.'

'Stav je takav da taj pozdrav ima konotacije kakve ima. On je dio službenog grba HOS-a i u skladu s preporukama povjerenstva koje je Vlada oformila - on se treba tretirati tako da se može upotrebljavati na komemoracijama', rekao je Peternel.

Koronavirus i potres donijeli su svijest da su nužne promjene u hrvatskom društvu. Nadam se da će se sve stranke nadmetati idejama i programima i tu će Stranka rada i solidarnosti sa svojim programima dati veliki obol za obnovu hrvatskog društva, poručio je Varga.