USTAŠA SREDNJEG RANGA

Zuroff po Hrvatskoj lovi nacista iz NDH

04.12.2009 u 14:03

Bionic
Reading

Direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff izjavio je da je u tijeku istraga protiv bivših nacista koji na slobodi žive na Balkanu i da se traga za jednim iz doba NDH koji živi u Hrvatskoj

'U tijeku je istraga protiv jednog nacista srednjeg ranga, pripadnika NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu ništa više od reći', istaknuo je Zuroff u intervjuu beogradskoj Politici.

'Trenutačno provjeravamo je li ta osoba iz Hrvatske u vrijeme Tita bila osuđena za svoja nedjela. Ako jest, onda je neće biti moguće izvesti ponovo pred sud. Ako nije, tražit ćemo od Zagreba da podigne optužnicu. To nije osoba koja je živjela u Južnoj Americi, a ne mogu vam čak reći ni to je li riječ o muškarcu ili ženi', naveo je Zuroff.

On smatra da se rasprava o broju žrtava u Jasenovcu mora okončati i predlaže da se oformi stručna međunarodna komisija kojoj bi se na uvid pružili svi arhivski dokumenti i povijesna građa.

'Uz pomoć forenzičara došlo bi se do procjene o stvarnim razmjerima likvidacija u logoru Jasenovac. Ako želimo utvrditi povijesnu istinu o zločinima u Drugom svjetskom ratu, onda se ne može da se tolerirati nagađanje o žrtvama. Razlika između 50.000 i 700.000 ljudi toliko je nevjerojatna da se ne može uvrstiti ni u jednu ozbiljnu povijesnu činjenicu', smatra on.

Zuroff je rekao da aveti prošlosti neće mirovati dok god se manipulira brojem žrtava.

'Kako vrijeme prolazi sve teže je postići zaključak o nečem tako stravičnom kao što je bio najveći koncentracijski logor na Balkanu. Politika se i ovdje upliće u pravdu, pa i u povijest. Zaključak bi morale da priznati obje strane - i hrvatska i srpska', zaključio je Zuroff.