velečasni lovac za tportal

Župnik Škof Žugec: Ima nas puno lovaca, no lov je osobna stvar, ne treba nam dozvola biskupa

16.01.2019 u 21:20

Bionic
Reading

Biskup Vjekoslav Huzjak nipošto nije jedini lovac među klerom. Da nije slučajne nesreće u kojoj je ranio kolegu lovca, javnost ne bi doznala da među svećenstvom ima pasioniranih lovaca. Jedan od njih je i Mario Škof Žugec, župnik Lipnika u općini Ribnik kod Karlovca

Velečasni Škof Žugec smatra da je lov osobna stvar svakoga, pa i svećenika. Kaže nam da za taj hobi nije morao tražiti dozvolu svog nadređenog biskupa.

Iako to do sada nije bilo poznato, kaže da je među svećenstvom dosta lovaca.

'Bio sam jednom u lovu koji je organizirao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak samo za svećenike pa sam vidio da nas ima dosta, a i nisu ni svi došli', prisjeća se.

Sa žaljenjem konstatira da ionako ne stigne previše u lov i u posljednjih godinu dana bio je tek jednom. Ipak, lovci uglavnom u lov idu nedjeljom, a nedjelja je dan Gospodnji, kada župnici znaju imati i tri mise.

'To nije ništa loše. Da je po crkvenom zakonu to zabranjeno, onda svećenici ne bi bili lovci', napominje Škof Žugec i dodaje da ide u lov zbog druženja i poznanstava. 'Preko toga sam upoznao puno prijatelja. A i lovci se brinu o životinjama, o hranilištima. To nije loše', zaključuje.

Podsjetimo, prošlog petka u lovu kod Lipovljana bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak teško je ranio jednog od lovaca. O događaju se očitovao i Biskupijski ordinarijat u Bjelovaru priopćenjem u kojem se navodi da biskup izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo.

  • +6
Proslava sv. Huberta, zaštitnika lovaca Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Mirkovic/PIXSELL

'Biskup Vjekoslav Huzjak sudjelovao je u petak 11. siječnja 2019. u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca. Nadležna državna tijela provode zakonom predviđen postupak na kraju kojega ćemo se oglasiti priopćenjem. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđenom lovcu želi brz oporavak', stoji u priopćenju.

Biskupa Huzjaka policija je kazneno prijavila zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava istragom je utvrdila da su obojica sudjelovala u organiziranom i prijavljenom lovu te da su bili na susjednim čekama, udaljenim oko 90 metara. Iz lovačkog karabina 58-godišnjak je pucao u divlju svinju, koju je promašio, a puščano zrno pogodilo je 64-godišnjaka u natkoljenicu. Policija u priopćenju o nesreći nije navela identitet biskupa Huzjaka, nego samo da je riječ o 58-godišnjaku, drugom lovcu. Utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola te mu je oduzeto oružje koje je imao.