MARŠ VAN!

Župnik me je izbacio iz crkve

29.08.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Ružica Antolović iz Samatovaca u nedjelju je stigla pred mjesnu crkvu s madracem, pokrivačem, svijećom, Biblijom i knjigom o Svetom Pavlu. Od tamo se neće pomaknuti dok ne dobije priliku da na misi pročita čitanje iz Jeremije kao i Pavolovu poslanicu Solunjanima, što čini već godinama

Samo dan ranije, svojim ponašanjem rastužio ju je župnik Zoran Ćosić jer ju je, kako kaže, prije nedjeljne mise izvrijeđao i zabranio joj čitati samo zato što je ispred crkve stavila kasicu u kojoj su vjernici ubacivali dobrotvorne priloge za pomoć gladnoj djeci u Somaliji.

'Istjerao me je iz crkve. Gurao me je van jer nisam htjela izići. Vikao je na mene 'Izlazi! Marš van!'. Uzeo mi je knjige. Sve se orilo koliko je galamio', priča Ružica.

Rasprava je buknula jer je odlučila pomoći gladnoj djeci Somalije putem humanitarne akcije. Župniku se takva ideja, dodaje, nije svidjela.

'Osnovali smo udrugu 'Stopama apostola Pavla', a akciju nazvali 'Mama, molim te kruha!'. Plakate sam oblijepila i po Bizovcu te Samatovcima. Akcija je bila stvarno jako lijepa, a pečenja kolača prihvatilo se jedno sedam-osam obitelji iz sela.

Njihovom prodajom uspijeli smo skupiti skromnih 700 i još nešto sitno kuna, a to je dovoljno da pomognemo jednom dijetetu - govori Ružica dodajući kako se sve to održalo za vrijeme dok je njihov župnik Ćosić bio na godišnjem odmoru, a mijenjao ga je velečasni Robert Jugović koji ih je zbog toga čak i pohvalio. Prikupljeni novac Ružica je putem Caritasa uplatila za gladnu somalijsku djecu.

Kada je to čuo naš župnik rekao je da i njemu treba novac', nastavlja žalosno Ružica koja zbog svega sada odbija i jesti, a pit će samo vodu i kavu.

Noćit će pod vedrim nebom sve dok joj se ne omogući pravo koje joj je, kako smatra, nepošteno oduzeto - čitanje pod misom u crkvi.

'Ne tražim ni kule, ni gradove. Odani sam vjernik i spremna sam zato umrijeti', jasna je u svojem stavu Ružica koja je nakon 'protjerivanja iz crkve' očekivala župnikov ispriku ili barem poziv na razgovor. Kako je to izostalo, kaže, odlučila je drugo jutro doći pred crkvu.

Njezin prosvjed podržavaju i mještani. Obilaze je, donose kavu, popričaju s njom.

- Ovo nas neće spriječiti da i dalje pomažemo ljudima koji su u potrebi za tim - poručuje Ružica.

Do komentara župnika Zorana Ćosića nije se moglo doći. Unatoč višekratnim telefonskim pozivima u župnom uredu nitko se nije javljao.