SAGA O ŠVICARCIMA

Županijski sudovi deru dužnike - moraju platiti sudske troškove

06.09.2016 u 11:11

Bionic
Reading

Udruga kreditnih dužnika - KREDA upozorava da su na štetu građana pojedini županijski sudovi izmijenili odluke općinskih sudova kojima su korisnici kredita u švicarskim francima oslobođeni plaćanja sudskog troška zbog povlačenja tužbi protiv nezakonitog ponašanja banaka

Prvostupanjskim je presudama većina tužitelja bila oslobođena plaćanja troškova postupka, a banke su bile te koje su morale namiriti parnični trošak tužiteljima. Sudske postupke su korisnici kredita u švicarskim francima pokrenuli kako bi im banke vratile nezakonito oduzet novac, što je dokazano pravomoćnom presudom Visokog trgovačkog suda iz lipnja 2014. godine.

Nakon provedene konverzije prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju iz 2015., koji je jednoglasno izglasao Hrvatski sabor, većina korisnika kredita u švicarskim francima povlačila je tužbe za preplaćeni iznos kamata, jer su provedbom konverzije dijelom namirili svoja potraživanja koja su pokušavali ostvariti sudskim putem. Općinski sudovi mahom su donosili odluke kojima se tužitelji korisnici kredita oslobađaju plaćanja parničnog troška jer je uslijedio Zakon.

Udruga kreditnih dužnika Kreda podsjeća da nisu korisnici kredita bili ti koji su prouzročili nezakonito ponašanje banaka. Zakon je omogućio bankama da umanje potencijalnu štetu koja je mogla nastati uslijed ogromnog broja tužbi koje bi sasvim izvjesno izgubile te bi banke morale vratiti hrvatskom građanima i više od tri milijarde kuna koje su nezakonito oduzele.


Međutim, nakon donesenih prvostupanjskih rješenja kojima su banke bile dužne platiti parnični trošak jer su ga one i izazvale, pojedini županijski sudovi naknadno su svojim odlukama preinačili odluke prvostupanjskog suda, na način da su obvezali tužitelja na naknadu troškova banci, objašnjavaju.

'Žalosno je da se nakon provedene konverzije temeljem koje su korisnici kredita trebali biti zaštićeni i ostvariti svoje pravo obvezuju na plaćanje visokih parničnih troškova. Ako uz navedeno uzmemo u obzir da svi dodaci ugovorima nakon konverzije sadrže sve elemente koje su tužitelji potraživali u svom tužbenom zahtjevu, svaka drugačija odluka u ovoj vrsti postupka bila bi u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

Udruga Kreda smatra da nakon što je provedbom konverzije konkretno utvrđeno kako su korisnici kredita u švicarskim francima svoju obvezu po kreditu, usporedno s korisnicima kredita koji su u istom razdoblju bili korisnici kredita u eurima, pretplatili za iznos koji prelazi svaku prihvatljivu granicu, bilo bi nesavjesno od njih očekivati podmirivanje parničnog troška u sporovima za čije su pokretanje imali pravnu osnovu u odluci Visokog Trgovačkog suda Republike Hrvatske broj', poručuju iz Udruga kreditnih dužnika - KREDA.