SANADEROVI ODVJETNICI NEGODUJU

'Županijski sud ne poštuje odluku Ustavnog suda'

10.12.2011 u 17:11

Bionic
Reading

Obrana Ive Sanadera, suprotno stavu koji je danas zauzeo zagrebački Županijski sud, smatra da bi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader iz remetinečkog zatvora ipak trebao izaći u ponedjeljak, kako je u svojoj odluci prije nekoliko dana zaključio Ustavni sud.

'I dalje stojimo na stajalištu da je odluka Ustavnog suda ta koju treba poštovati. U ponedjeljak ćemo se obratiti Ustavnom sudu i iznijeti naš stav da Županijski sud nije poštovao njihovu odluku’, kazala je odvjetnica Jadranka Sloković nakon ročišta optužnog vijeća Županijskog suda koji je Sanaderu produljio istražni zatvor, ali ga istovremeno zamijenio jamčevinom i zaštitnim mjerama koje ga obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Odvjetnica Sloković smatra da Ustavni sud može tražiti da se provede njihova odluka, jer ‘sve što je uslijedilo nakon odluke Ustavnog suda nije onako kako je odredilo najviše pravosudno tijelo’.

Njezin kolega Čedo Prodanović uvjeren je da Ustavni sud može ustrajati na provođenju svoje odluke i bez Županijskog suda, odnosno izravno se obratiti zatvoru, što, kako je rekao, ne bi bilo prvi put.

No, čak i ako sud ne postupi po odluci Ustavnog suda obrana ističe da bi njihov branjenik iz Remetinca mogao izaći u srijedu, odnosno nakon što se razmotri USKOK-ova žalba na današnju odluku.

Naime, zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak najavila je žalbu na odluku optužnog vijeća ističući da je jamstvo od 12,4 milijuna kuna ‘apsolutno neprihvatljivo s obzirom na visinu imovinske koristi za koju se Sanader tereti’.

Osim što se ne slažu sa stavom suda u vezi s datumom puštanja na slobodu obrana tvrdi da prije rasprave o produljenju istražnog zatvora, ali i podnošenja optužnice u slučaju Fimi media trebalo tražiti suglasnost saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), s obzirom da zastupnički imunitet Sanaderu traje do konstituiranja novog saziva parlamenta.

Sjednicu na kojoj bi trebao odlučiti o skidanju Sanaderova zastupničkog imuniteta MIP je najavio za ponedjeljak u 13 sati.

No, bez obzira na nesuglasice oko datuma njegova izlaska na slobodu obrana ističe da je Sanader zadovoljan razvojem situacije te da je odluke dobro primio.

‘Iz dana u dan dobiva različite informacije, ali u konačnici to su dobre vijesti jer on izlazi iz zatvora s obzirom da je jamčevina prihvaćena. Sve druge stvari su tehničke prirode’, kazala je Sloković. Dodala je da je obrana zadovoljna i što ne egzistira prva zaštitna mjera suca istrage prema kojoj Sanader nije smio napuštati Zagreb.

Odluku optužnog vijeća koje je nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi media Sanaderu odredilo jamčevinu i zaštitne mjere kojima je zamijenjen boravak u Remetincu prvi je objavio glasnogovornik Županijskog suda suda Krešimir Devčić koji je kazao da Sanader može izaći na slobodu tek kada sudsko rješenje postane pravomoćno, a optuženik položi jamčevinu i na sudu obeća da se neće kriti.

Uz Sanadera u slučaju Fimi media optužena je i njegova bivša stranka HDZ te još devetero pravnih i fizičkih osoba koje se tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog ‘crnog fonda’ s ukupno 46,6 milijuna kuna.

Sanader je uhićen prije točno godinu dana, 10. prosinca lani u Austriji, a u Remetincu je od 18. srpnja ove godine kada je izručen Hrvatskoj.