SLAVONSKI BROD

Županijski stožer traži da karantena ostane otvorena zbog pogoršane epidemiološke situacije

13.05.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Iako na području Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, Županijski stožer u srijedu je Nacionalnom stožeru i Ravnateljstvu Civilne zaštite poslao zahtjev da županijska karantena ostane otvorena.

Kako je izvijestio Županijski stožer, zahtjev je poslan zbog pogoršane epidemiološke situacije na području te županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske. U karanteni su trenutačno dvije osobe koje su stigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

Nakon pet uzastopnih dana s novooboljelim osobama od covida-19, svi nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se rezultati dijela briseva uzetih jučer.

Na području Brodsko-posavske županije ukupno je oboljelo 30 osoba, ozdravilo ih je 13, a jedna je umrla.

Tijekom jučerašnjeg dana, zbog ukidanja mjere samoizolacije, iz karantene je pušteno 15 osoba koje su se u njoj zatekle bez epidemioloških razloga - zbog prijelaza državne granice prije ukidanja mjere obvezne samoizolacije, izvijestio je Županijski stožer.

U posljednja 24 sata u 355 kontrola provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti lokalni stožeri civilne zaštite utvrdili su 11 nepravilnosti te su izdana upozorenja radi njihova uklanjanja.

Pokreću se, najavljeno je, i dodatne kontrole imenovanih županijskih timova u ustanovama socijalne skrbi i drugih pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi te dodatne kontrole provedbe projekata „Zaželi“ radi sigurnosti i zaštite i pružatelja i primatelja usluga.