PETIR PROTIV LOVRIĆ-MERZEL

'Županica ne želi rode, solarne kolektore ni jeftinije kredite'

05.04.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Saborska zastupnica i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir izvijestila je danas novinare o mišljenju saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po kojemu nije u sukobu interesa jer ju je za članicu upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po položaju imenovala vlada na prijedlog Sabora i za to ne ostvaruje nikakvu naknadu.

Na konferenciji za novinare u Sisku Petir je rekla kako je ona tražila mišljenje tog povjerenstva nakon napisa u nekim medijima da je kao članica upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i saborska zastupnica u sukobu interesa.

I sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel pozvala je na sjednici Županijske skupštine u veljači mjerodavne institucije da istraže moguću odgovornost Marijane Petir kao članice upravnog odbora tog fonda, čiji je direktor Vinko Mladineo u pritvoru zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti zbog isplate 5,6 milijuna kuna tvrtki Fimi mediji. Odluku, po mišljenju županice Lovrić-Merzel, o poslovima s tvrtkom Nevenke Jurak mogao je donijeti samo upravni odbor, a ne Mladineo samostalno jer je riječ o svoti većoj od pet milijuna kuna.

Petir je to i tada opovrgnula, a i danas je istaknula kako poslovanje s Fimi medijom nikada nije bilo na upravnom odboru tog fonda. Nadzor nad poslovima fonda, rekla je Petir, obavlja resorno ministarstvo, a ne upravni odbor fonda.

'Kome smeta fond i sve ono što je iz sredstava fonda uloženo u Sisačko-moslavačku županiju?' upitala je Petir, dodajući da je u 127 projekata u toj županiji uloženo više od 100 milijuna kuna, a doda li se tome i novac za pomoć gospodarstvu - ukupno je u županiju uloženo oko 180 milijuna kuna.

'Županica ne želi rode, solarne kolektore, a ni dva posto jeftinije kredite za gospodarstvenike i obrtnike' jer je, ustvrdila je Petir, Sisačko-moslavačka županija jedna od dvije u Hrvatskoj koja s Ministarstvom gospodarstva 'nije potpisala sporazum kojim bi se za taj postotak smanjila kamata na poduzetničke kredite'.