DOMOLJUBNA (RE)AKCIJA

'Župani i gradonačelnici, skidajte europske zastave!'

27.04.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Udruga Volim Hrvatsku - NE u EU u četvrtak će službeno pozvati sve župane, gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da provjere 'jesi li dovedeni u zabludu' tako što su na zgradama svojih institucija istaknuli i neslužbenu europsku zastavu, plavu s dvanaest žutih zvjezdica

'Onima koji protuzakonito ističu to obilježje poručujemo da postoji realna šansa da će ga građani spontano početi skidati, a dovode se i u opasnost da protiv njih bude podignuta kaznena prijava', izjavio je predsjednik udruge Roko Šikić. Tvrdi da 'organiziranog skidanja zastave' neće biti, no da udruga kojoj je na čelu 'apsolutno podupire sve građane koji se odluče na takav potez'.

Još u utorak aktivisti su i od Vlade zatražili da se zastava 'takozvane Europske unije' (kako je oni nazivaju) ukloni sa svih državnih zgrada i javnih prostora u Republici Hrvatskoj. Podnijeli su i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv nepoznatog nalogodavca u Vladi koji je naložio njezino isticanje, premda i oni sami znaju o komu se radi.

Dakako, o bivšem premijeru Ivi Sanaderu

'On je, skupa s bivšim predsjednikom Mesićem te Vladimirom Šeksom zastavu podignuo na Trgu bana Jelačića 2004. godine, povodom dobivanja statusa kandidata za EU, bez ikakvog zakonskog uporišta ili uredbe. Sjećam se da je pored njega doslovce cupkala, skakutala, današnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor', kazao nam je Šikić.
'Postavljanje tog simbola, koji čak ne predstavlja ni službenu zastavu Europske unije, grubo vrijeđa ugled i dostojanstvo građana Hrvatske. A uhićivanje građana zbog domoljubne reakcije uklanjanja nezakonito postavljenih obilježja drsko je poslušničko ponašanje onih koji su zapravo i sami, po službenoj dužnosti, trebali reagirati', zaključuje predsjednik udruge Volim Hrvatsku - NE u EU.

Inače, upravo je dvoje članova ove udruge u javnosti ostalo zabilježeno po svojim akcijama skidanja plavih zastava: prvi je to učinio Dubravko Krčmarek prošlog tjedna na Trgu bana Jelačića, dok je u utorak isto napravila Kristina Ćurković na zgradi splitske gradske uprave. U oba slučaja skinute zastave ostale su neoštećene, tek su zamijenjene službenom hrvatskom zastavom.