sisačko-moslavačka županija

Župan Žinić: 20 posto manje plaće županijskih dužnosnika

23.04.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u četvrtak je najavio 20-postotno smanjenje plaća županijskih dužnosnika, a na odricanje dijela naknade pozvao je i vijećnike Županijske skupštine, s ciljem ušteda u vrijeme 'koronakrize'

Iako su prihodi županije u opadanju, župan Žinić uz odgodu proračunskih izdvajanja za manifestacije i sponzorstva očekuje uštedu od 19,1 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare istaknuo je kako zahvaljujući pravovremeno poduzetim mjerama 'koronakriza' na području županije zasad nije ostavila teže posljedice i stanje je zadovoljavajuće.

U županiji nema novozaraženih

U prilog tome, naveo je, govori i statistika po kojoj županija u zadnja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, ukupno je 36 oboljelih od kojih četvero nisu iz županije, pozitivnih ih je trenutno 17, a ostali su ozdravili.

Žinić je za desetak dana najavio nabavku nove opreme za dezinfekciju, a riječ je o tunelu s uređajem za ozonizaciju.

Govoreći o mjerama za pomoć gospodarstvu u vrijeme krize, za 30. travnja je najavio nastavak elektronske sjednice Skupštine na kojoj će se rebalansom županijskog proračuna milijun kuna izdvojiti za gospodarstvo, a pola milijuna za razvoj turizma.

Istodobno, produžen je natječaj za povoljne kredite umjetničkih i tradicijskih obrta, za obrtnike će se izdvojiti jednokratna pomoć od 1000 kuna, a 500 kuna će im donirati Županijska obrtnička komora.

Župan Žinić osudio je 'zlonamjerne kritike i neistine' upućene na rad županijskog Stožera, zaključivši kako je riječ o zlouporabi koronavirusa za stjecanje političkih bodova.

Nisam protiv zbrinjavanja nuklearnog otpada u Čerkezovcu

Osvrnuo se i na polemike oko zbrinjavanja nuklearnog otpada u bivšoj vojarni u Čerkezovcu.

'Nije riječ o nekim novim, već planovima starima desetak godina i odluka o lokaciji nije ishitrena. Istina, možda ovakav korak nije trebalo učiniti u ovom trenutku kada se građani ne mogu izjasniti, ali je činjenica da sami moramo zbrinjavati svoj otpad', rekao je.

Žinić je ocijenio kako mnogi krivo informiraju javnost, a osobno nema ništa protiv odabrane lokacije, 'koja nije opasna ni za ljude, ni za okolinu'.

Na zahtjev županijske oporbe o sazivanju tematske sjednice o zbrinjavanju nuklearnog otpada odgovorio je kako sazivanje takve sjednice u sadašnjim uvjetima nije moguće, a taj prijedlog će se razmotriti kada se za to ostvare uvjeti.

Čelnik županijskog Stožera Roman Rosavec istaknuo je vrlo dobru suradnju s Nacionalnim stožerom te svim zdravstvenim i drugim institucijama i službama.

Naveo je i prijedloge o otvaranju koridora prema Zagrebu te upućen zahtjev Stožera i Sisačke biskupije o mogućnosti održavanja misa u povodu blagdana Sv. Kvirina na otvorenom gdje je to moguće.