obljetnica

Župan Boban: Dan državnosti trebamo slaviti 30. svibnja

07.10.2019 u 12:13

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je u ponedjeljak kako se nada da će Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada ostati kao spomen-dan, a zauzeo se da obilježavanje Dana državnosti bude 30. svibnja

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstva Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i braniteljskih udruga u ponedjeljak su položila vijence na Središnjem križu i Groblju branitelja na gradskom groblju Lovinac.

Župan Boban podsjetio je na zajedništvo prije 28. godina kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih veza s bivšom SFRJ.

'U tom trenutku nije bilo osobe koja nije rekla - ja se stavljam na raspolaganje u obranu Domovine', istaknuo je Boban. Govoreći o datumima obilježavanja državnih blagdana, župan Boban se zauzeo da obilježavanje Dana državnosti bude 30. svibnja na datum kada je 1990. konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor, a ne 25. lipnja, kao što je to sada.

'Dan državnosti trebamo slaviti 30. svibnja zbog povijesnih, ali pragmatičnih razloga. Tada još traje školska nastava i djeca bi osjetila Dan državnosti, a 25. lipnja je školski raspust', rekao je Boban.

Dodao je kako se nada da će Dan neovisnosti, 8. listopada, ostati 'kao spomen-dan'.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara također je komentirao obilježavanje državnih praznika.

'Mi smo naše građane pomalo zbunili s razdvajanjem Dana državnosti, Dana pobjede i Dana neovisnosti tako da kad me pitate u kakvom ozračju slavimo danas - vjerujem da se ljudi prisjećaju tog važnog datuma, ali kad ih točno pitate definiciju - neće vam točno kazati', rekao je Krstulović Opara.

U povodu Dana neovisnosti, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se svečani koncert 'Domovini s ljubavlju'. Kako je najavljeno, na koncertu će nastupiti Orkestar Hrvatske ratne mornarice pod ravnanjem maestra Tonćija Ćićerića, Klapa HRM-a “Sv. Juraj”, pjevači Goran Karan, Đani Stipaničev, Helena Gudelj i Ankica Grossi.