CERIĆ ODLAZI

Zukorlić postaje šef Islamske zajednice BiH?

19.03.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Turski dnevnik Turkije piše da je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić 'sigurni nasljednik' reis ul uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića

List čije pisanje prenosi Dnevni avaz piše da 'bošnjački politički krugovi' u Sarajevu još uvijek skrivaju da Zukorlić ima prednost u odnosu na druge eventualne kandidate za funkciju reis ul uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izbori za novog reisa bi trebalo biti provedeni krajem godine, jer Ceriću ističe mandat, a Turkije, koji na tom mjestu već vidi Zukorlića, podsjeća da je glavni muftija naročito bio eksponiran posljednjih mjeseci od kada Turska pokušava ujediniti dvije islamske zajednice u Srbiji.

'Hoće li utjecaj koji u BiH ima lobi iz Sandžaka odraditi posao, ostaje za vidjeti. Muamer Zukorlić ima veliku podršku u Sarajevu i BiH. To je posebno izraženo u sarajevskim političkim i financijskim krugovima koji dolaze iz Sandžaka', navodi Turkije, a prenosi sarajevski Dnevni avaz.

List navodi da Zukorlić želi hitno riješiti pitanja Bošnjaka u Srbiji, što se podržava u BiH, ali i Turskoj. Turkije tvrdi i da isticanje alarmantnog stanja u Sandžaku i traženje posebnog statusa ili autonomije, podržavaju svi Bošnjaci u BiH.