POTRAGA ZA POČINITELJIMA

Žrtve iz slovenskog rudnika mučene prije ubojstva

05.03.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Utvrditi identitet ili nacionalno podrijetlo žrtava čiji su posmrtni ostaci u utorak otkriveni u nekadašnjem rudniku ugljena kod Celja bit će vrlo teško, istaknuto je na konferenciji za novinare u Muzeju novije povijesti

LJUBLJANA - Po nekim podacima, kako je rečeno, oni su u napušteni rudnik Barbarin rov, kod naselja Hude Jame blizu Laškoga, dovedeni i ubijeni, nakon što su ih ondje prebacili iz logora Teharje u koji su nakon završetka rata dovođeni slovenski domobrani, ali i ostali zarobljenici, pripadnici "poraženih vojski" i civili.

"Prizori koje smo tamo zatekli upućuju da su žrtve umirale u agoniji. Svi leševi su pokriveni vapnom, a po položaju tijela čini se da su se žrtve neko vrijeme gibale", rekao je patolog Jože Balažic s Instituta za sudsku medicinu u Ljubljani. Po njegovim riječima, na gomili koju su otkrili samo u jednom rovu je oko 300 ubijenih, neki na lubanjama imaju znakove koji pokazuju da su ubijeni tupim predmetom, a na posmrtnim ostacima nema znakova prostrijelnih rana. Balažic smatra da je identifikacija ostataka DNK metodom gotovo isključena zbog vapna kojim su bili pokriveni, a ne zna se mnogo ni o podrijetlu žrtava jer neki smatraju da se radi i slovenskim domobranima, a neki o postrojbama NDH.

Povjesničar Mitja Ferenc i Marko Štrovs iz državne komisije za žrtve poraća naveli su da postoje svjedočenja da su žrtve tamo dovođene i ubijane iz logora Teharja, osnovanog nakon završetka rata za pripadnike "poraženih vojski", ali i za nepodobne civile.

Slovenska policija već je pozvala građane da se jave ako imaju podatke o događajima u okolici Celja iz prvih poratnih mjeseci 1945. godine, kada su izvršene likvidacije u Hudoj Jami, odnosno napuštenom rudniku Barbarin rov. U njemu, kako se vjeruje, u još nekoliko napuštenih rovova može biti i više tisuća drugih žrtava poratnih likvidacija.

Državna tužiteljica Barbara Brezigar, koja je posjetila masovnu grobnicu, izrazila je sumnju da će počinitelji zločina biti otkriveni jer više vjerojatno nisu među živima. Obećala je, doduše, detaljnu istragu.