SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN U LOVASU

Žrtva svjedočila o silovanju i mučenjima

30.06.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin u hrvatskom selu Lovasu 1991. svjedokinja suda Snežana Krizmanić u utorak je, svjedočeći videovezom pred vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, kazala da ju je optuženi Aleksandar Nikolaidis silovao te da je u razdoblju pošto su srpske snage zauzele selo, bila zatvorena i ispitivana

Pozvana da u dokaznom postupku iznese svoje spoznaje o događajima u Lovasu, Krizmanić je kazala kako je, po nalogu prvooptuženog Ljubana Devetaka bila zatvorena te da je potom provela tjedan dana radeći u seoskoj zadruzi, u uredu također optuženog Milana Radojčića.

'U krugu zadruge bio je zatvor i spavaonice za stražare, među kojima sam vidjela mještane Lovasa Slobodana Zoraju, Iliju Kresojevića i Milana Grkovića. U tih tjedan dana vidjela sam da su na ispitivanje dovedeni muž i žena Balići, kao i Marija i Stipe Luketić, za koje sam poslije doznala da su ubijeni', kazala je svjedokinja na saslušanju videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., poštoje srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osobada su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojnepostrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70civila u tom mjestu. Nastavak postupka zakazan je za 23. rujna 2009.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajednos pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović,u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani danapadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napadje izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali uselo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće teubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, s Devetakom načelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalonjih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni'surovo su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18.listopada kolonu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje,gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.


Posvjedočila je da je bila odvojena od svoje majke, snahe i njezine kćeri te da ju je tih dana Devetak ispitivao mašući pištoljem, da su je ostali pripadnici srpskih snaga, među kojima i optuženi Petronije Stevanović, zlostavljali i prijetili joj smrću, a da ju je Nikolaidis štitio od Petronija.

'Nikolaidis je 24. navečer došao po mene i odveo me u kuću Vlade Somborca, gdje mi je rekao da mu je zapovjeđeno da me ubije i da će izjutra razgovarati s Devetakom o tome što će učiniti sa mnom', posvjedočila je Krizmanić te dodala kako ju je te večeri pokušao silovati neki Zoran zvani 'Aždaja'.

Dodala je da ju je, po Devetakovoj preporuci, koji joj je kazao da je traže četnici i vojska i da ju ne može zaštititi, idućih dana Nikolaidis izveo iz Lovasa i odveo u Pančevo, gdje ju je 29. listopada silovao.

Odvjetnici obrane zatražili su da optuženi Devetak, Milan Radojčić, Milan Devčić, Petronije Stevanović i Miodrag Dimitrijević budu pušteni iz pritvora i da se brane sa slobode. Nakon toga je sudsko vijeće iz pritvora oslobodilo samo Dimitrijevića, a za ostalu četvoricu zahtjev je odbačen.

Svjedočenjem Snežane Krizmanić završio je još jedan višednevni krug saslušavanja svjedoka u dokaznom postupku, u okviru kojeg su u ponedjeljak i prošli tjedan saslušani Lovašanin natjeran u minsko polje Stjepan Peulić te negdašnji pripadnik postrojba JNA u Lovasu Božidar Mitrović.

Peulić je, u nastavku saslušanja započeta potkraj siječnja i prekinuta jer mu je tada pozlilo, ponovio da je s Devetakom bio dobar do rata, da su se znali još iz škole te da su se, dan prije nego su odvedeni u minsko polje, svi muškarci Hrvati morali javiti u zadrugu, gdje su bili ispitivani i zlostavljani.

Mitrović je u svojem svjedočenju kazao da nema izravnih spoznaja o ubojstvima u selu te da je neizravno doznao da su svi stradali bili civili, kako je čuo da su minsko polje postavile hrvatske snage i da su ljudi iz sela odvedeni da ga razminiraju te da je, pošto je netko od njih naišao na minu, počela pucnjava.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008
., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu. Nastavak postupka zakazan je za 23. rujna 2009.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

U optužnici se dodaje da je teritorijalna vlast, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' surovo su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada kolonu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.