EKOLOŠKI INCIDENT

Zrmanja se čisti od velike masne mrlje

06.12.2010 u 11:37

Bionic
Reading

Djelatnici ovlaštene splitske tvrtke Cian i dalje saniraju onečišćenje na rijeci Zrmanji, blizu zaseoka Maričići, dva kilometra nizvodno od Obrovca

Vodopravna inspekcija iz Zadra dobila je u subotu, 5. prosinca, dojavu mještana i lokalnih ekoloških aktivista da se na toj lokaciji pojavila velika crna masna mrlja. Odmah po dojavi čišćenje rijeke, s čijega se izvora pitkom vodom opskrbljuju žitelji Zadarske županije, naredili su vodopravni inspektor i Hrvatske vode.

Djelatnici splitskog Ciana postavili su brane na mjestu gdje podzemnim vruljama izbija onečišćenje u Zrmanju te tako spriječili daljnje širenje. Nizvodno od tog mjesta onečišćena je i obala u dužini od oko jedan kilometar, a na tom predjelu posuti su apsorbenti koji upijaju onečišćenje. Daljnja sanacija i kontrola područja obavljat će se u suradnji s Hrvatskim vodama i nadležnim institucijama za zaštitu prirode, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Uzorci vode su uzeti za analizu, kako bi se utvrdilo porijeklo onečišćenja.

Inače, ekološki aktivisti iz Obrovca upozoravaju da su se zagađenja mazutom i sličnim tekućinama i ranije događala na istom mjestu, uglavnom nakon velikih kiša. Sumnjaju da je riječ o mazutu koji se desetljećima taložio ispod platoa na kojemu je nekada bila tvornica Glinica u Obrovcu.