PUTNICI ZADRŽANI

Zrakoplovi poletjeli s aerodroma u Bangkoku

01.12.2008 u 13:19

Bionic
Reading

Uprava tajlandskog međunarodnog aerodroma Suvarnabhumi u Bangkoku i antivladini prosvjednici, koji su ga zauzeli prošlog tjedna, postigli su sporazum prema kojemu će biti omogućeno polijetanje 88 zrakoplova

BANGKOK - Prvi zrakoplovi već su poletjeli, ali bez putnika kojima je i dalje zabranjen odlazak s navedenog aerodroma. Turisti ne mogu napustiti Tajland zbog blokade koji su uveli prosvjednici - članovi i sljedbenici oporbene Narodne alijanse za demokraciju (PAD). Serirat Prasutanond, šef aerodroma Suvarnabhumi, izjavio je da će, nakon okončanja prosvjeda, biti potrebno najmanje sedam dana da aerodrom normalno profunkcionira.

Tisuće prosvjednika već sedmi dan prkose policiji na okupiranom aerodromu, zahtijevajući ostavku tajlandskog premijera Somchaija Wongsawata, kojeg optužuju da je marioneta svog zeta, bivšeg premijera Thaksina Shinawatraa, svrgnutog u državnom udaru 2006. godine. Najmanje 50 ljudi ranjeno je kada je pred zgradom vlade eksplodirala granata uoči planiranog masovnog okupljanja vladinih pristaša. Zbog blokade aerodroma, više desetaka tisuća stranaca zarobljeno je u Tajlandu u špici turističke sezone, a država dnevno gubi oko 85 milijuna dolara.

Premijer Somchai nalazi se na sjeveru zemlje, ali se vjeruje da će sutra sudjelovati na ceremoniji povodom rođendana tajlandskog kralja u Bangkoku. Sutra se očekuje da će Ustavni sud narediti rasformiranje Somchaijeve Stranke narodne moći (PPP) i dva koalicijska partnera zbog izborne prevare. U tom slučaju, Somchai i drugi čelnici bit će udaljeni iz političkog života, a mnogi ministri morat će podnijeti ostavke. Iako bi to bio veliki udarac za koalicijsku vladu, rasformiranje premijerove stranke ne mora značiti i prijevremene izbore, jer se mnogi članovi parlamenta mogu jednostavno prebaciti u okrilje nove stranke.

U glavnom gradu Tajlanda prosvjeduju i pristaše vlade okupljene oko Demokratske alijanse protiv diktature, osnovane kao odgovor na PAD. Ta alijansa zaprijetila je organiziranjem uličnih prosvjeda ukoliko Ustavni sud donese odluku protiv Somchaija, ističući da bi to bio 'prikriveni državni udar'. U Tajlandu je u posljednjih 76 godina bilo 18 državnih udara i pokušaja državnih udara. Zbog političke krize u Tajlandu, Indonezija se ponudila da bude domaćin predstojećeg ministarskog sastanka Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) idućeg mjeseca. Očekuje se da će Tajland sutra službeno potvrditi može li biti domaćin sastanka od 13. do 17. prosinca.