TURSKA IMA PRAVO

Zrakoplov za Damask prevozio ruske dijelove radara!

12.10.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Sirijski linijski zrakoplov Moskva - Damask koji je presrela Turska i primorala da sleti u Ankari prevozio je ruske dijelove radara za sirijsko protuzračno topništvo, izvješćuje u petak dnevnik Kommersant

U Airbusu A320 nalazilo se 12 kutija s ruskim dijelovima radara namijenjenih opremanju sirijskog sustava za protuzračnu obranu, izvijestili su Kommersant dobro obaviješteni izvori, negirajući kategorično da se radi o naoružanju.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je u četvrtak navečer da zrakoplov prevozi 'opremu i municiju sirijskom ministarstvu obrane', od ruskog proizvođača vojnog materijala.

No, prema izvorima koje citira Kommersant, oprema koja se prevozila sirijskim zrakoplovom nije trebala ni posebno dopuštenje i carinski nadzor i nije predstavljala nikakvu opasnost po članove ekipe ili letjelicu.

'To nije oružje. Ako osoba ima ugašeni radio prijemnik u avionu, predstavlja li to opasnost za letjelicu ili putnike?', upitao je izvor koji se citira u novinama.

'Turske zrakoplovne snage poslale su lovce F-16 da isprate zrakoplov, što znači da su vjerojatno bili upoznati s onim što letjelica prevozi. Ne bi se u to upuštale da nisu bile sigurne', kazao je drugi ruski izvor citiran u Kommersantu.