samo bitno

Zrakoplov britanske vlade bit će u bojama britanske zastave

17.06.2020 u 21:00

Bionic
Reading

Zrakoplov koji koriste britanska kraljevska obitelj i premijer Boris Johnson bit će obojen u bojama britanske zastave kako bi bolje predstavljao zemlju u svijetu nakon njezina izlaska iz Europske unije

Johnson time želi osnažiti osjećaj domoljublja kada brexit postane definitivan nakon što istekne prijelazno razdoblje na kraju godine, ali oporbene stranke odmah su ga kritizirale ocijenivši da ima krive prioritete.

„RAF Voyager koji koriste kraljevska obitelj i premijer trenutačno je u Cambridgeshireu radi planiranog bojenja”, rekao je Johnsonov glasnogovornik.

„To će značiti da će zrakoplov moći bolje predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo u svijetu s nacionalnim bojama... i da će također zadržati svoju vojnu sposobnost punjenja gorivom u zraku”, rekao je, dodajući da će bojenje zrakoplova u bojama britanske zastave stajati 900.000 funti.

Oporbene stranke postavile su pitanje opravdanosti tolikog izdatka u vrijeme pandemije koronavirusa i gospodarske krize.

Louise Haigh iz Laburističke stranke kazala je da će ljudi postavljati pitanja o tome u trenutku kada su „obitelji širom zemlje zabrinute za svoja radna mjesta, zdravlje i obrazovanje svoje djece”.

Predstavnica Liberalnih demokrata Layla Moran, koja se kandidira za vodstvo stranke, kazala je da je odluka „golemo rasipanje novca poreznih obveznika”.