čestice pm10

Zrak u Zagrebu ponovo zagađen, ali novih preporuka nema. Zašto?

16.01.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon što su podaci o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb 1, Zagreb 2 i Zagreb 3 pokazivali da trenutno nema onečišćenja zraka lebdećim česticama (PM10) Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' jučer je povukao preporuke koje je izdao 13. siječnja. Međutim postaje Zagreb 2 i 3 od sinoć ponovno bilježe značajno povećanje lebdećih čestica, pa je tako kvaliteta zraka u Dugavama iznimno loše kvalitete, a loša je na mjernoj postaji na križanju Vukovarske i Miramarske ulice. No novih reporuka - nema

Kao što smo jučer pisali, u prva dva tjedna 2020. godine u Dugavama je prosječna koncentracija čestica PM10 iznosila 99,80 μg/m3, a prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti je 50 μg/m3.

Jučerašnji prosjek bio je 58,55 μg/m3 dok je od ponoći do jutros u 11 sati bio 110 μg/m3.

Na pitanje zašto građane ranije nisu obavijestili o tome, iz Andrije Štampara jučer su u odgovoru tportalu kazali kako su oni 'obavijestili građane' i prebacili odgovornost na Državni hidrometeorološki zavod, u čijem su vlasništvu postaje Zagreb 1, 2 i 3.

Međutim iz DHMZ-a su to demantirali i kazali kako to nije u njihovom opisu posla.

Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, za tportal je navela kako je za obavješćivanje javnosti nadležna jedinica lokalne samouprave, ali i dodala da su indeksi kvalitete zraka koji se vide na web portalima isključivo informativni i upozoravaju pri nižim vrijednostima od onih kod kojih bi moglo doći do ozbiljnijih zdravstvenih posljedica.

Gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' na Hrvatskom radiju, Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica iz Gradske četvrti Novi Zagreb – istok, kazala je kako je izdano upozorenje građanima nakon što je danima upozoravala institucije e-mailovima.

Ustvrdila je da je zrak u Dugavama bio loše kvalitete prošle godine jer su granične vrijednosti od 50 μg/m3 prijeđene 40 puta u 2019., a granica je 35 puta, dok su od početka ove godine prijeđene već devet puta.

Da komunikacija s građanima šteka, u emisiji je neizravno priznala Ivana Hrga, voditeljica Odjela za životni i radni okoliš u Štamparu, kazavši kako će se 'napraviti algoritam da se zna kada su situacije u kojima tko kome šalje obavijest'.

'Obavijestili smo nama nadređene, ali negdje očito trebamo to još poboljšati. Ovo je situacija u kojoj učimo i očito je da ćemo morati poboljšati komunikaciju', kazala je Hrga, dodajući da su preporuke koje su objavili sadržavale općenite stvari, poput one da se ne boravi dugo na otvorenom prostoru.

Navela je da nije riječ o alarmantnim preporukama, već o onima čiji je cilj mijenjanje životnih navika.

'Takve preporuke dajemo i u vrijeme visokih UV vrijednosti i u peludnoj sezoni', kazala je Hrga.

Pehnec napominje da su povišene koncentracije lebdećih čestica uobičajene za ovo doba godine i vrijednosti izmjerene u Dugavama kreću se u rasponu koncentracija izmjerenih u ranijim godinama.

'Slična je situacijama i na drugim mjernim postajama u gradu, samo za sve postaje podaci nisu online dostupni, već se rezultati mjerenja dostavljaju na mjesečnoj bazi. Frakcija lebdećih čestica PM10 prati se u Zagrebu već više od 20 godina (ranije su se umjesto njih mjerile ukupne lebdeće čestice) te vrijednosti svake godine pokazuju iste varijacije sa znatno povišenim vrijednostima u hladnijem dijelu godine, tijekom sezone grijanja', navela je Pehnec.

Dodala je da se u pravilu najviše vrijednosti bilježe u prosincu, siječnju i veljači i da su jedan od glavnih uzroka povišenih koncentracija zimi ložišta, pogotovo ona koja koriste kruta goriva, te meteorološki uvjeti koji zimi često uzrokuju zadržavanje onečišćujućih tvari pri tlu.