MASAKRIRANA TIJELA U SKLADIŠTU

Zračna luka Tripoli u rukama ustanika

27.08.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Libijski ustanici su u subotu javili da 'u cjelosti' kontroliraju međunarodnu zračnu luku u Tripoliju, iako još postoje džepovi otpora u njezinoj okolici, javlja agencija France presse, a britanska tv postaja Sky News javila je da su tijela 53 osobe pronađena u skladištu u libijskom glavnom gradu Tripoliju nakon što su vjerojatno smaknute ranije ovog tjedna

Po riječima Bašira al-Taibija, zapovjednika ustanika koji kontroliraju zračnu luku, njegove snage s tri strane izvode operacije 'čišćenja terena'. 'U cjelosti kontroliramo zračnu luku, ostali su još džepovi otpora' na oko dva kilometra od zračne luke ali nema ih mnogo, kazao je Taibi.

Mustafa Abdeldžalil
, šef libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća, uputio je u subotu poziv za hitnom humanitarnom pomoći Tripoliji, spomenuvši prije svega nestašicu medicinskog materijala. Ustvrdio je i da u glavnom gradu vlada nestašica najnužnijih prehrambenih proizvoda.

Upitan o prekidu u opskrbi vodom i strujom u Tripoliju, pripisao ga je 'sabotaži Gadafijevih snaga'. 'Radimo na rješavanju tih problema', dodao je on. Abdeldžalil smatra i da nedostaje gotovine u bankama. 'Upućujem poziv na nacionalnoj razini svim poslovnim ljudima da vrate kapital u libijske banke', rekao je. Šef ustanika kazao je i da se nastavljaju pregovori oko mirnog ulaza ustanika u obalni grad Sirtu, 450 km istočno od Tripolija.

Tijela 53 osobe pronađena su u skladištu u libijskom glavnom gradu Tripoliju nakon što su vjerojatno smaknute ranije ovog tjedna, javlja britanska tv postaja Sky News u subotu.

Dopisnik Sky Newsa izbrojao je tijela u spaljenom skladištu u južnom Tripoliju i procijenio da ih je 53.

'To je prizor masovnog ubojstva', rekao je on, izvješćujući o viđenom. On je naveo izjave svjedoka koji su rekli da je 150 osoba ubijeno na tom mjestu 23. i 24. kolovoza kad su se protivnici Gadafijeva režima borili za preuzimanje vlasti nad Tripolijem.

Lokalni stanovnik rekao je za Sky News da su žrtve većinom civili te da su ih ubile Gadafijeve snage.

Libijski ustanici u Tripoliju objavili su ranije u subotu da stežu obruč oko libijskog vođe Moamera Gadafija te da su svoje snage objedinili pod jednim zapovjedništvom kako bi lakše slomili preostale džepove otpora Gadafijevih snaga.

Gadafiju bi trebao suditi ICC u Den Haagu

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u subotu da bi libijskom čelniku Moameru Gadafiju trebao suditi Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu. Merkel, čija je zemlja odbila sudjelovati u vojnoj intervenciji u Libiji, nije isključila mogućnost sudjelovanja vojnika Bundeswehra u eventualnoj misiji stabiliziranja stanja pod pokroviteljstvom UN-a.

Međutim, ističe ona, 'nova libijska vlada morat će odlučiti čija joj je pomoć potrebna, a mislim da je to prije svega pomoć UN-a, Arapske lige i Afričke unije'. Šefica njemačke vlade zaželjela je također da Libija uspije 'uvesti demokratske strukture'. 'Samo u Njemačkoj zamrznuli smo milijarde eura imovine Gadafijeva režima', podsjetila je ona. 'Taj novac je na raspolaganju stanovništvu i može se dobro iskoristiti za izgradnju zemlje'.


Ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), odvjetnik Mohamed al-Alagi, izrazio je uvjerenost da su Gadafi i njegovi sinovi i bliski suradnici u okruženju te da će uskoro biti zarobljeni.

'Područje u kojem se nalazi sada je pod opsadom', rekao je al-Alagi za Reuters, odbivši kazati gdje se to Gadafi po njegovu mišljenju u Tripoliju točno nalazi. 'Ustanici prate to područje i rješavaju taj problem', rekao je.

Analitičari međutim ne isključuju mogućnost da im je Gadafi već pobjegao. U javnosti nije viđen već dva mjeseca, a u četvrtak se oglasio novom audio porukom.

Pojavila su se i izvješća da je možda pobjegao u Alžir.

Kako je javila egipatska agencija MENA, pozivajući se na pobunjenički izvor, konvoj šest mercedesa prešao je u petak iz Libije u Alžir.

Izvješće nije moguće potvrditi, no MENA-in izvor vjeruje da bi to mogli biti visoki libijski dužnosnici ili sam Gadafi sa sinovima.

Tripoli je u subotu, unatoč sporadičnoj pucnjavi, mirniji nego zadnjih dana.

Ustanici nastoje slomiti posljednje džepove otpora lojalističkih snaga, a da bi učinkovitije djelovali objedinjeni su pod zajedničkim zapovjedništvom, rekao je visoki vojni zapovjednik ustanika.

Ustanici su u petak zauzeli Ras Dždir, granični prijelaz na granici s Tunisom, što će otvoriti put za dostavu humanitarne pomoći i opskrbu Tripolija.

Borbe se vode i za Sirt, Gadafijevo rodno mjesto 450 kilometara istočno od Tripolija u kojem bi on mogao potražiti utočište. Britanski zrakoplovi raketirali su bunker lojalističkih snaga u tom gradu.

'Sirt je i dalje operativna baza iz koje pro-Gadafijeve postrojbe šalju svoje snage u Misratu i Tripoli', rekao je jedan dužnosnik NATO-a.