WHO POTVRDIO:

Zračenje mobitela može izazvati rak

31.05.2011 u 21:26

Bionic
Reading

Zračenje iz mobitela bi moglo izazvati rak, objavila je u utorak Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

IARC-ov tim od 31 znanstvenika iz 14 zemalja, uključujući SAD, donio je odluku nakon pregleda recenziranih studija o sigurnosti mobitela. Tim je pronašao dovoljno dokaza da kategorizira osobnu izloženost zračenju mobitela kao 'vjerojatno kancerogenu za ljude', izvijestio je CNN.

To znači da do sada nije provedeno dovoljno dugoročnih studija kako bi se jasno zaključilo da je zračenje iz mobitela sigurno, ali ima dovoljno podataka koji pokazuju moguću povezanost da bi potrošači trebali biti upozoreni.

'Najveći problem koji imamo je u tome što znamo da za većinu čimbenika iz okoliša treba nekoliko desetljeća izlaganje prije nego što stvarno vidimo posljedice', rekao je dr. Keith Black, predstojnik odjela neurologije u medicinskom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu.

Vrsta zračenja koja dolazi iz mobitela naziva se neionizirajućim. To nije poput rengenskog zračenja, već više kao zračenje mikrovalne pećnice niske snage, navodi CNN.

'Ono što mikrovalno zračenje čini, pojednostavljeno govoreći, slično je onome što se događa s hranom u mikrovalovima, u biti kuha se mozak. Dakle, osim što dovodi do razvoja raka i tumora, tu bi mogao biti cijeli niz drugih učinaka kao što su funkcije kognitivne memorije, budući da je memorija u temporalnom režnju mozga, gdje držimo naše mobitele', dodao je dr. Black

Na ovu vijest reagirao je i Dr. Jack Rowley, direktor za istraživanje i održivi razvoj pri udruzi mobilnih operatera GSMA. 'IARC-ova klasifikacija pokazuje da je opasnost od raka moguća, ali ne i vjerojatna (...) Buduće studije pratit će zdravlje korisnika mobitela kroz dulje vremenske periode. Takva istraživanja već su krenula u Europi, uz podršku članova GSMA, i obuhvatit će do 250.000 korisnika,' rekao je Rowley.