NIŠTA OD SHOW PROGRAMA

Zoran Milanović želi inauguraciju bez pompe i spektakla. Hoće li pozvati Vučića?

16.01.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Zoran Milanović želi skromnu predsjedničku inauguraciju, bez pompe i spektakla, doznao je Večernji list od njegova najužeg tima u Uredu izabranog predsjednika. Sada se razmišlja o tome da se inauguracija, umjesto u utorak 18. veljače, dan prije stupanja na dužnost, održi u subotu 15. veljače, što je datum na koji je prije pet godina inaugurirana Kolinda Grabar Kitarović

Do kraja tjedna Ured će definirati i popis gostiju koje prema protokolu moraju pozvati na inauguraciju, a idući tjedan trebale bi se poslati i pozivnice što, u dogovoru s timom izabranog predsjednika, radi Ured predsjednice, izvještava Večernji list. Pozivnice se u pravilu šalju svim diplomatskim predstavništvima u Hrvatskoj koje potom javljaju tko će od predstavnika njihovih zemalja doista i doći na inauguraciju.

U Uredu predsjednika kažu kako zasad nisu razgovarali o tome hoće li poslati pozivnicu i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. To će tek doći na dnevni red.

Još nije poznato ni hoće li Ured predsjednika angažirati redatelja, iako je u proračunu Ureda predsjednice za inauguraciju osigurano 650 tisuća kuna. Tim sredstvima valja podmiriti troškove smještaja i osiguranja stranih delegacija, najam opreme, catering, izvođače..

  • +5
Sanja Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo, inauguracija Kolinde Grabar Kitarović bila je show program u kojem su nastupili solistice Renata Sabljak i Radojka Šverko, puhački orkestar Hrvatske vojske, Folklorni ansambl 'Lado', zbor Hrvatske radiotelevizije, akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić' te zbor mladih 'Izvor'.

Osobito zanimanje pobudila je nazočnost Velimira Bujanca, Josipa Klemma, Milana Bandića i Tomislava Merčepa.

Predsjednička inauguracija Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Inauguraciji je nazočilo 88 izaslanstva iz inozemstva, a među njima devet šefova država: predsjednik Slovenije Borut Pahor, slovački predsjednik Andrej Kiska, predsjednik Mađarske Janos Ader, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Iz Srbije je došao premijer Aleksandar Vučić, iz Bugarske predsjednica parlamenta Cecka Cačeva, a iz Češke i Poljske predsjednici Senata, Milan Štech i Bogdan Borusewicz.

Njemačka je na inauguraciju poslala predsjednika Saveznog vijeća Bundesrata Volkera Bouffiera, Europsku komisiju predstavljao je povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, SAD zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a iz Kanade je stigla i državna ministrica hrvatskoga podrijetla Lynne Yelich.

Po završetku svečanosti Grabar Kitarović je za sve organizirala domjenak, a 40-ak uzvanika bilo je na svečanom ručku.