istraživanje hrt-a

Zoran Milanović se opasno približio Kolindi Grabar Kitarović, za vrat im puše Miroslav Škoro

21.09.2019 u 19:39

Bionic
Reading

Da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5 posto glasova, Zoran Milanović 24,8 posto, a na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 18,2 posto. Stoji to u podacima HRejtinga kojeg je večeras predstavio HRT

Nema promjena u poretku troje vodećih kandidata za koje birači smatraju da bi bili najbolji izbor za predsjednika države, međutim odnosi snaga znatno su se promijenili. No topi se prednost Kolinde Grabar-Kitarović.

Ako se povuče paralela s jučerašnjim rezultatima HRejtinga, vidljivo je da i Zoran Milanović i Grabar-Kitarović uživaju gotovo identičnu potporu birača kao i njihove matične stranke, javlja HRT.

  • +10
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mislav Kolakušić na četvrtom je mjestu s 8,6 posto glasova ovaj mjesec. Od 2 do 4 posto glasova dobivaju tri potencijalna kandidata; Dejan Kovač 3,2 posto, Ivan Pernar 2,7 posto, Dalija Orešković 2,6 posto. Vlahu Orepića bi izabralo 1,3 posto birača, a Katarinu Peović i Tomislava Panenića neznatnih 0,5 posto.

Na ostale otpada 1,9 posto glasova birača, a neodlučnih nema mnogo 7,1 posto.

Velika se promjena dogodila tijekom ljeta u odnosima kandidata koji prema HRejtingu prednjače u pretkampanji, i od kojih se naravno i očekivalo da će privući najveći broj birača.

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova, gotovo isto toliko napredovao je Zoran Milanović, za 6,27. Razlika između njih dvoje u svibnju je iznosila malo više od 16 postotnih bodova, sad je manja od četiri.

  • +22
Zoran Milanović i Davor Bernardić obišli Međunarodni jesenski bjelovarski sajam Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Najveći napredak ostvario je Miroslav Škoro, potpora birača tom kandidatu veća je za 8,86 postotnih bodova.

Prednost Kolinde Grabar Kitarović u odnosu na Škoru smanjila se s više od 25 postotnih bodova, na oko deset.

Od ostalih kandidata HRT je još izdvojio Daliju Orešković, koja je zabilježila velik pad popularnosti, sa 6,71, na 2,62 posto.

Uz HDZ i SDP još Most i HSS su tu gdje su rezultati, analitički gledano zanimljivi. Kod ostalih stranaka glasovi bi se uglavnom očekivano raspodijelili. Birači HDZ-a svoje bi glasove većim dijelom dali Kolindi Grabar-Kitarović, a tako bi glasovalo njih 74,2 posto. Međutim, 19,6 posto birača HDZ-a ipak bi za svog favorita izabralo Miroslava Škoru. 0,7 posto odlučilo bi se za kandidata ljevice Zorana Milanovića.

Zanimljivo, među SDP-ovim biračima čak ih je deset posto koji smatraju da bi bolji predsjednik bio jedan od kandidata s desnog spektra, pa bi tako njih 6,2 posto svoj glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a 4,4 posto Miroslavu Škori. Zoran Milanović dobiva 78,5 posto glasova.

Birači Mosta najveću potporu daju Miroslavu Škori, 38,6 posto. Podjednaki broj glasova dali bi Kolindi Grabar-Kitarović i Mislavu Kolakušiću - 15,8. Deset cijelih pet posto opredijelilo bi se za Dejana Kovača, a 1,8 za Zorana Milanovića.

  • +6
Miroslav Škoro obišao Međunarodni jesenski bjelovarski sajam Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Šaroliko bi se raspršili i glasovi birača HSS-a, 23,5 posto za Kolindu Grabar-Kitarović, 17,6 za Zorana Milanovića, 14,7 za Miroslava Škoru i 11,8 za Mislava Kolakušića.

HRejting - Nema promjena u poretku vodećih predsjedničkih kandidata Izvor: HRT / Autor: vijesti.hrt.hr

Kako javlja HRT, prema rezultatima prvog kruga da se odnosi među kandidatima mijenjaju kako se termin izbora približava, i sada je znatno manja razlika između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore.

Ovo je najvećee istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.