DUBINSKI NEPRAVEDAN ZAKON

'ZOG je nastao u vladinoj tajkunskoj radionici'

19.05.2010 u 19:39

Bionic
Reading

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o golfu ocjenjujući kako je sam zakon štetan za državu te da se njime pogoduje samo jednoj skupini investitora

Mirela Holy (SDP) smatra da Hrvatskoj nije potreban zakon o golfu zato što je "dubinski nepravedan" jer stvara podjelu među hrvatskim građanima budući da se jednoj skupini ljudi, investitorima u golf, omogućava povlašteniji položaj i "ide ime sa na ruku".

"Stvaramo jaz kojim se investitore u golf izdvaja od ostalih investitora", upozorila je.

Riječ je o uneravnoteženom zakonu kojim se selektivno potiče izgradnja igrališta za golf na štetu drugih sportskih i turistički važnih sadržaja, ocijenila je.

"Zašto nemamo zakon o kongresnom turizmu, tenisu, boćalištima?" upitala je, prozivajući vladu da je zakon sklopljen u njezinoj "tajkunskoj radionici". "Jednostavno nam ne treba takav zakon", poručila je.

Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da Zakon o golfu može biti jedan od najštetnijih koje je Sabor donio. Istaknuo je da najprije treba skinuti "famu i podvalu" da je svaka rasprava o njemu "širenje antipoduzetničke klime".

"Nama iz HNS-a zadnjima možete reći da širimo antipoduzetničku klimu, ali smo protiv ovog zakona, koji nije zakon o golf-igralištima, već zakon o izgradnji apartmanskih naselja na rubu igrališta za golf", ustvrdio je.

Kao i SDP, i HNS-ov zastupnik smatra da se tim zakonom u povlašteni položaj stavlja dio investitora.

"Zapravo je jasno da se cijelo vrijeme govori o pogodovanju građevinskoj mafiji. Pogledajte 'slučaj Zagreb', kako izgleda projekt golf-terena kad ga gradi građevinska mafija", istaknuo je Beus Richembergh dodajući da je hrvatski parlament jedini u svijetu koji je izglasovao takav zakon.

Gari Kapeli (HDZ) istaknuo je da će se izgradnjom golfskih igrališta povećati turistička konkurentnost Hrvatske, koja ima samo tri takva igrališta, što ne zadovoljava potrebe. Šezdeset milijuna ljudi u svijetu igra danas golf, a ti ljudi, dodao je, troše znatno više od običnih turista.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenard rekao je da se izmjenama predlaže brisanje određenja da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku jer se on može utvrđivati u skladu sa Zakonom o izvlaštenju. Briše se i odredba da je najmanja površina za golfsko igralište 85 hekatara te definira da ono mora imati najmanje devet rupa.

Precizira se i odredba o gustoći izgrađenosti građevina. One ne smiju zauzimati više od 25 posto ukupne tlocrtne površine na kojoj se predviđa gradnja ugostiteljsko-turističkih građevina namijenjenih smještaju. Podsjetio je da se pri donošenju zakona kritički govorilo da će doći do apartmanizacije i betonizacije te pljačke zemljišta i dodao kako se to "nije dogodilo".