TKO ĆE DRŽATI KAFIĆE NA NAJVEĆOJ SPLITSKOJ PLAŽI?

Žnjan, nova runda: Zbog starih dugova odbijene sve ponude, raspisan novi natječaj

25.04.2018 u 13:53

Bionic
Reading

Javni natječaj za najam osam budućih kafića na splitskom Žnjanu, u sklopu privremenog rješenja koje će trajati dvije godine, poništen je jer nijedna od dvanaest pristiglih ponuda nije bila valjana. Raspisan je novi, koji će trajati do 9. svibnja, u kojemu je Grad Split snizio najam ugostiteljskih terasa sa 600 na 400 kuna po kvadratu, ali je najavljena i mogućnost da će 'privremeni' ugostitelji imati dodatne bodove prilikom izdavanja potkoncesija za razdoblje od 2019. godine nadalje

Poništenje natječaja, na koji su se masovno prijavili vlasnici donedavnih bespravnih kafića na Žnjanu, dogodilo se zbog strogih uvjeta koji su propisivali da natjecatelji ne smiju imati nikakva dugovanja prema Gradu Splitu - što je uključivalo pravne osobe s kojima su povezani. Osim što se sadržaji na splitskim plažama prvi put ne dodjeljuju neposredno i po zahtjevu, nego natječajem, ovime je izbjegnuta praksa ostavljanja dugova na starim tvrtkama i osnivanja novih za posebne namjene.

Dio medija raspisao se o 'propasti', no splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara uvjeren je u potpuno suprotno: kaže da se radi o dokazu da njegova gradska uprava ima nultu toleranciju prema nezakonitostima i nepravilnostima.

Direktor gradske tvrtke Spalatum DMC Ante Šunjić na konferenciji za medije objavio je raspisivanje novog natječaja i naglasio da je s njegove strane najvažnije to da je cijeli proces potpuno transparentan, čist i uredan.

'Ponude će se javno otvoriti 9. svibnja, a hodogram aktivnosti će se poštovati. Žnjan će biti uređen u roku, do 15. lipnja ili 1. srpnja', kazao je Šunjić. Pojasnio je da se u novom krugu ponovno mogu prijaviti isti ugostitelji kao i u poništenom, prvom, ukoliko u međuvremenu podmire sva svoja dugovanja. Neki od njih, podsjetimo, za najam kafića na najvećoj gradskoj plaži ponudili su i preko milijun kuna godišnje.

'Ukoliko dobijemo trajnu koncesiju na Žnjan, zadržavamo pravo dodjele dodatnih bodova na natječaju za potkoncesije', dodao je Šunjić, odbivši odgovoriti na pitanje zašto su se odlučili na ovakav potez i smanjuju li time vlastiti manevarski prostor u budućnosti.

Na samom žnjanskom platou ovih dana traje uređenje površina i hortikulture te provođenje instalacija, na čemu su angažirane gotovo sve komunalne tvrtke. Iduće subote, 5. svibnja, ondje će se održati besplatni koncert škotske grupe Simple Minds.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone