ANTE RAMLJAK

'Bilanca Agrokora je frizirana, ali tek ćemo vidjeti je li bilo izvlačenja novca'

11.05.2017 u 19:56

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik Vlade za Agrokor Ante Ramljak gostovao je u Dnevniku Nove TV i 'Temi dana' HRT-ova Dnevnika

Otkrio je da je još prije godinu dana znao da će se Agrokor naći u krizi. 'Znao sam da će stanje biti ozbiljno. Moji kontakti s tom grupacijom bili su preko Morgan Stanley banke s kojom sam ja radio i bio lokalni partner. I već onda su neke analize pokazivale da takvo zaduženje neće dugo trajati', rekao je Ramljak. 

Prema njegovim saznanjima, političari su postali svjesni oko Nove godine da je Agrokor u problemima. 'Tada se počela na neki način i u njihovim razmišljanjima pojavljivati ta sumnja da se kompanija neće moći sama održati u situaciji kakva je bila. Bilo je sastanaka između Plenkovića i Todorića i rezultat je ovaj zakon jer bez njega bi stvar završila u kaotičnoj situaciji koja ne bi bila ugodna ni za koga od nas', rekao je Ramljak.

Kada je riječ o dodatnih 6,7 milijardi kuna dugova koje su pronašli revizori, Ramljak je rekao da se još ne zna je li bilo izvlačenja novca iz kompanije. Pojasnio je da dio novog duga dolazi od novog zaduženja i to je oko 2,4 milijarde kuna, dok je iznos od 3,7 milijardi kuna još uvijek nedefiniran.

'Kada završimo analizu i čišćenje imovine, tada će se moći reći je li uprava izvlačila novac, sada se vidi da su oni pokušavali frizirati bilancu tako što nisu prikazivali sve obveze', smatra Ramljak, koji je svjestan da će biti tužbi zbog nepouzdanih financijskih izvješća.

'Svi kreditori kad se nađu u ovakvoj situaciji, tužbe šalju na sve adrese, i na Agrokor, i na državu, i na vlasnika. Sud će odlučiti tko u ovom slučaju mora platiti štetu', dodaje Ramljak.

Poslovanje Agrokora u posljednjih 25 godina opisuje kao svojevrsnu dogovornu ekonomiju. 'Netko je to dozvolio. Jedan čovjek je odlučivao tko će moći, a tko neće plasirati proizvode kroz njegove dućane', rekao je Ramljak, ističući da se sada situacija mijenja.

Prema trenutnim saznanjima, Agrokoru će za pripremu sezone i osiguravanje likvidnosti biti potreban kredit od 200 do 220 milijuna eura.

Ramljak je uvjeren da će u iduća dva do tri tjedna s bankama dogovoriti aranžman, budući da interes postoji, a zakon kreditorima osigurava prvenstvo naplate.

Također, uvjeren je u uspješno restrukturiranje jer se u sastavu Agrokora nalaze kvalitetne kompanije. Međutim, ističe da Agrokor u budućnosti više neće postojati kao holding. 'Postojat će pojedinačne kompanije - Konzum, Mercator, Ledo, Jamnica, PIK Vrbovec, i to u vlasništvu nekog drugog', zaključuje Ramljak.