POGREŠNA PROCJENA

Znanstvenici zgranuti presudom seizmolozima

22.10.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Iako znanstvena zajednica tvrdi da se potresi ne mogu sa sigurnošću predvidjeti, talijanski sud nije u to uvjeren. Sedmero geologa i vulkanologa, članova Savjeta za prirodne nesreće, optuženo je da nisu upozorili na potres koji je razrušio L'Aquilu. Tada je poginulo 309 osoba, a više od 60 tisuća ostalo je bez domova. Osuđeni su na 6 godina zatvora! Također, zajednički će morati podmiriti troškove suđenja

Znanstvenici su osuđeni za ubojstvo iz nehaja. Stanovnicima su naime rekli da će tlo tek neznatno podrhtavati pa su kobne noći oni ostali u svojim domovima. Ipak, osuđujuća presuda je presedan u odgovornosti znanstvenika za predviđanje prirodne katastrofe, ističu stručnjaci.

'Duboko smo zabrinuti, nije osuđena samo seizmologija, već cijela znanost. Presuda je pogodila ravno u pravo znanstvenika da se pošteno i neovisno izjasne. Svi znanstvenici su šokirani. Pokušavamo se organizirati i sastaviti jaku zajedničku deklaraciju kako se ti znanstvenici ne bi našli u zatvoru', ocijenila je Charlotte Krawczyk, predsjednica odjela za seizmologiju Europske unije geoznanosti (GSU).

Roger Musson iz British Geological Survey je rekao da će ta presuda potaknuti ne samo seizmologe već cijelu znanstvenu zajednicu da postanu iznimno oprezni pri iznošenju mišljenja. 'Radi se o vrlo opasnom presedanu i strahujem da bi to moglo obeshrabriti znanstvenike u iznošenju mišljenja o opasnostima prirodnih pojava', naveo je Richar Walter sa sveučilišta Oxford.

'Ako se događaj ne može sa sigurnošću predvidjeti, kako se onda može govoriti da je zanemarena procjena rizika', rekao je Franco Coppi, odvjetnik optuženih.

Iako je tadašnji premijer Silvio Berlusconi obećao hitnu obnovu, tri godine poslije povijesno središte L'Aquile i dalje je samo nenastanjena gomila ruševina.

Potres 6. travnja 2009. usmrtio je više od 300 ljudi, uništio povijesni srednjovjekovni grad, deseci tisuća ljudi još su bez krova nad glavom, a trauma Italije je golema zbog polemika oko propusta u osiguranju.