dubinsko sekvenciranje

Znanstvenici uočili razlike među uzorcima koronavirusa iz šest hrvatskih gradova

19.07.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Znanstvenici Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu potvrdili su da koronavirus iz šest hrvatskih gradova nije potpuno jednak

'Korištenjem metodologije dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u Centru, do sada su odredili sekvence cijelih genoma virusa SARS-CoV-2 iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova. Uočili su neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se spoznati', objasnila je za Večernji list voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju Centra dr. sc. Beata Halassy.

Dnevni list podsjeća kako je nedavno zaključeno da je trenutačno najdominantnija mutirana verzija novog koronavirusa koja hara po Americi, ali i za koju se smatra da je “poštedjela” Kinu. Smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Europe mutirao i da je ta mutacija, naziva D614G, prešla u Ameriku. Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je u spomenutim uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova, a riječ je o uzorcima pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka, navodi Večernji list.