NUKLEARNI FUZIJSKI REKORD

Znanstvenici s američkog MIT-a na korak do beskonačne energije

18.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Znanstvenici s Tehnološkog instituta Massachusetts ovih su dana srušili još jedan nuklearni fuzijski rekord postigavši rekordni tlak u reaktoru Alcator-C Mod Tokamak i premašujući prethodni rekord za čak 15 posto

Zahvaljujući tlaku u od 2,05 bara, što je ekvivalent tlaku na 10 metara ispod razine mora, znanstvenici su stvorili temperaturu od 35 milijuna stupnjeva Celzijevih, što je dvostruko više nego u Sunčevoj jezgri, a to je rezultiralo stvaranjem nekoliko stotina bilijuna fuzijskih reakcija po kubnom metru u sekundi, piše MIT News. 

Rezultati su predstavljeni na Konferenciji za fuzijsku energiju koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju održala u Kyotu

Nuklearna fuzija, proces koji se već desetljećima smatra potencijalnim izvorom beskonačne energije, identičan je reakciji fuzije koja se događa u jezgri Sunca. 


Jezgre lakših elemenata međusobno se spajaju pod djelovanjem visokih temperatura, magnetnih polja i tlaka rezultirajući nastajanjem težih elemenata prilikom čega se oslobađa velika količina energije. 

Oponašanjem fuzijskih procesa Sunca u posebno dizajniranim reaktorima, odnosno spajanjem atoma vodika, znanstvenici su uspjeli dobiti helij stvarajući na taj način čistu energiju zahvaljujući kojoj bi jednog dana fosilno gorivo moglo izaći iz upotrebe. 

Da bi uopće došlo do ovih reakcija, potrebno je da se superzagrijani plin u stanju plazme podvrgne velikom tlaku koji sabija atome i dovodi do njihove međusobne reakcije.

Koliko je uspjeh znanstvenika naišao na plodno tlo, ponajviše govori plan o izgradnji prototipa fuzijske elektrane ITER Francuskoj, a u koji je uključeno čak 35 zemalja.

Cilj je ITER-a pokazati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju na industrijskoj skali, odnosno postići tzv. samogoruću plazmu koja grije samu sebe energijom fuzijskih reakcija, oponašajući pritom način na koji Sunce proizvodi energiju.

Termonuklearna fuzija, naime, proces je spajanja lakih jezgara izotopa vodika u težu jezgru helija uz oslobađanje toplinske energije. Zbog zajamčenog postizanja fuzije i samogoruće plazme, u ITER-u se želi postići temperatura od čak 150 milijuna stupnjeva Celzijevih, odnosno 10 puta veća od temperature središta Sunca, dok će volumen plina zahvaćenog fuzijom biti osam puta veći od dosad najvećih fuzijskih uređaja u svijetu. Inače, ITER bi trebao proizvesti snagu fuzije od 500 MW, kao prvi korak prema komercijalnoj fuzijskoj elektrani DEMO od 2.5 GW.