NOVO SVJETLO

Znanstvenici otkrili što se događalo na Balkanu

06.01.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Novo svjetlo na shvaćanje uloge koju je međunarodna zajednica, posebno Amerika igrala u političkim i ratnim događajima koja su balkanske prostore zahvatila u proteklih dvadesetak godina, bacit će specijalni izvještaj grupe od 300 znanstvenika

Ovu senzaciju je najavio Charles Ingrao, profesor povijesti na američkom sveučilištu Purdue i direktor projekta 'Suočavanje sa jugoslavenskim kontroverzama'.

Navedena grupa sastavljena je, između ostalih, i od stručnjaka iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Albanije, a svoja će saznanja podijeliti s javnošću krajem ovog mjeseca.

'Umjesto da se i dalje međusobno optužuju oko toga što je tko počinio i kome, političari bi trebali primijetiti otkrića svojih znanstvenika koja su utemeljena na činjenicama koje su svima dostupne. Znanstvenici su istraživali u 11 timova i došli su do saznanja koja će razotkriti poteze svih strana, uključujući i američku', kazao je Ingrao.

'Vlada SAD-a je lagala svojim građanima u vezi s odlučnosti da uhapsi sve optužene za ratne zločine, ne samo Radovana Karadžića, kojem je Holbrooke obećao da neće biti uhapšen ako se povuče s javne i političke scene, nego i Ratka Mladića. Ali, ne bih o tome više govorio dok izvještaj ne bude i službeno objavljen', rekao je Ingrao.

Istom prilikom se osvrnuo i na približavanje zemalja zapadnog Balkana euroatlantskim integracijama. 'Hrvatska će sigurno ući u EU u skoroj budućnosti, jer je postigla veliki pomak u postizanju potrebnih standarda, ali i zbog odlučnosti njenih lidera da učine što god je potrebno kako bi zadržali snažnu podršku Zapada. S druge strane, manje je vjerojatno da će Bosna, Srbija i Makedonija postići značajniji napredak, s obzirom na prevladavajući i u velikoj mjeri potvrđen stav zemalja članica Unije kako se požurilo s prijemom zemalja, poput Rumunjske i Bugarske', zaključio je Ingrao.