stroga prevencija

Znanstvenici otkrili dva soja koronavirusa: Drugi je agresivniji i odgovoran za 70 posto slučajeva

04.03.2020 u 22:12

Bionic
Reading

Kineski su znanstvenici proučavanjem podrijetla koronavirusa otkrili dva glavna soja uzroka infekcija, a sada se oba šire

Oprezni su za zaključcima jer su analizirali limitiranu količinu podataka te tvrde kako detaljnije testiranje tek slijedi. Tek nakon podrobnijeg istraživanja, znat će se pravo podrijetlo evolucije virusa, piše Metro.

Preliminarno istraživanje otkrilo je više i manje agresivni tip virusa. Agresivniji je kriv za širenje 70 posto, a manje agresivni za 30 posto analiziranih sojeva. Znanstvenici tvrde da je širenje agresivnijeg virusa smanjeno uvođenjem strogih preventivnih mjera početkom siječnja.

Smatraju da je, nakon što je virus SARS-CoV2 prešao na ljude, nasljedni soj evoluirao u novi oblik.

Stariji soj manje je pod utjecajem preventivnih mjera jer je manje zarazan i, zbog toga, stvara manje stabilnih infekcija.

Noviji je soj u početku bio rasprostranjeniji, ali sada se smanjuje. Ovi nalazi potvrđuju hitnu potrebu za daljnjim neposrednim, sveobuhvatnim studijama koje kombiniraju genomske podatke, epidemiološke podatke i grafičke podatke kliničkih simptoma bolesnika.

'Ova otkrića potvrđuju hitnu potrebu za daljnjim neposrednim, sveobuhvatnim istraživanjima koja kombiniraju genomske podatke, epidemiološke podatke i grafičke podatke kliničkih simptoma bolesnika', stoji u izvješću National Science Reviewa. Dr. Stephen Griffin, sa Sveučilišta u Leedsu, tvrdi kako se ovakva istraživanja teško mogu potvrditi bez mogućnosti usporedbe.

'Kada RNA virusi prijeđu na ljude, uobičajeno je da oni nisu dobro prilagođeni njihovom novom domaćinu. Tako oni obično prolaze kroz promjene koje im omogućuju prilagodbu i postaju sposobniji da se repliciraju unutar sebe i šire s osobe na osobu", tvrdi dr. Griffin i dodaje kako ni ovo istraživanje ne može dati odgovor na pitanju tko će podleći virusu jer to ovisi o više faktora - genetici, dobi, imunološkom sustavu, okolišu i drugima.

Do ovog otkrića došlo se za vrijeme pada broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini. Pozornost se sada preusmjerila na Južnu Koreju, Italiju i Iran koji su postali nova žarišta virusa. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da te tri zemlje čine 80 posto novih slučajeva izvan Kine.